Mainos

Ruotsalaistutkijat: Akryyliamidi ruoassa ei lisää syöpäriskiä

Muun muassa perunalastuista ja ranskalaisista perunoista saatava akryyliamidi ei lisää merkittävästi ihmisten riskiä sairastua syöpään, todetaan tänään julkistetussa ruotsalais-amerikkalaisessa selvityksessä.

Tutkijat kävivät läpi vajaat tuhat tapausta, jossa potilas oli sairastunut munuais-, virtsarakko- tai paksunsuolensyöpään. Verrokkiryhmänä oli 538 tervettä henkilöä. Vuonna 1995 aloitetun syöpätutkimuksen aineisto tarkastettiin uudelleen tutkimushenkilöiden ilmoittamien ruokatottumusten kannalta. Erityisesti tarkkailtiin akryyliamidia sisältävien tuotteiden, kuten perunalastujen ja ranskalaisten perunoiden, kulutusta.

-Emme löytäneet kerta kaikkiaan mitään tukea kohonneelle (syöpä)riskille, sanoo syöpätautien epidemiologian professori Gunnar Steineck Karoliinisesta instituutista.

Kohu akryyliamidista elintarvikkeissa alkoi vajaa vuosi sitten, kun ruotsalaiset kertoivat löytäneensä sitä korkeina pitoisuuksina tärkkelystä sisältävistä ja korkeassa lämpötilassa valmistetuista tuotteista.

Maailman terveysjärjestö on luokitellut akryyliamidin "todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi" aineeksi. Luokittelu tehtiin eläinkokeiden perusteella. Koe-eläimille annetut akryyliamidipitoisuudet olivat kuitenkin sata- tai jopa tuhatkertaisia siihen nähden, mitä ihminen voi saada elimistöönsä ravinnon kautta. Ruotsalais-amerikkalainen akryyliamiditutkimus julkaistiin British Journal of Cancer -aikakauskirjassa.

(MTV3-STT-Dagens Nyheter-Svenska Dagbladet)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.