Mainos

Ruotsalaistoimittajien vanhemmat: Kaikki oli epävarmaa loppuun asti

Etiopiassa 14 kuukautta vangittuina olleiden ruotsalaistoimittajien vapautumisesta on tiedetty jo keväällä.

Ruotsin television SVT:n mukaan Etiopian hallitus oli tiedottanut Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtille mahdollisesta armahduksesta toukokuun alussa. Bildt oli kertonut tiedon toimittajille itselleen.

Myös Martin Schibbyen ja Johan Perssonin vanhemmat ovat tienneet armahduksen mahdollisuudesta toukokuusta lähtien, mutta tieto oli kuitenkin pidettävä salassa.

SVT:n haastattelussa Schibbyen äiti Karin Schibbye ja Perssonin isä Johan Persson kertoivat, että jos jotakin olisi paljastunut, se olisi voinut vaikeuttaa toimittajien tilannetta vankilassa.

Vanhempien mukaan kaikki oli epävarmaa loppuun asti. Kjell Persson kertoo, että samana päivänä kun heidät vapautettiin, Johan oli jo menettää kaiken toivonsa.

- Hän kertoi minulle, kuinka heidät yhtäkkiä kutsuttiin puhutteluun. Hän oli ajatellut, että vapautusta ei tulisikaan, Kjell Persson kertoi.

Toimittajia oli kuitenkin kehotettu osallistumaan Etiopian television haastatteluun, missä he pyysivät anteeksi ja kiittivät Etiopian hallitusta.

Toissapäivänä armahdetut Schibbye ja Persson ovat vapautumisestaan lähtien olleet lepäämässä ja toipumassa salaisessa paikassa. Heitä odotetaan Ruotsiin lähipäivinä, mahdollisesti jo tänään.

- Riippuu Martinista ja Johanista kuinka pian he ovat valmiita palaamaan ja kohtaamaan suuren mediahuomion, sanoi Karin Schibbye.

Ruotsalaiset freelancer-toimittajat tuomittiin viime joulukuussa etiopialaisessa tuomioistuimessa 11 vuodeksi vankeuteen terrorismin tukemisesta ja laittomasta maahantulosta.

Heidät pidätettiin heinäkuussa 2011 heidän liikkuessaan työtehtävissä itäisellä Ogadenin alueella paikallisten kapinallisten kanssa. Etiopian hallitus ei päästä toimittajia alueelle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.