Mainos

Ruotsalaistoimittajien kauhu Etiopiassa: Vangitsemisvideo lavastettu

Alkuviikosta Etiopiassa vapautettuja ruotsalaisjournalisteja Johan Perssonia ja Martin Schibbyeta kohdeltiin vangitsemistilanteessa huomattavasti kovakouraisemmin kuin tähän mennessä on tiedetty.

Miehet olivat tulleet Etiopiaan ilman vaadittavaa viisumia ONLF-sissien avustuksella, ja kumpikin haavoittui Etiopian armeijan sotilaiden luodeista. Tuomioistuin maan pääkaupungissa Addis Abebassa määräsi kummatkin 11 vuodeksi vankilaan.

Eilen Ruotsin television tutkivan journalismin toimitus Uppdrag Granskning esitti Etiopan hallituslähteistä vuodettuja videokuvia, joista käy ilmi muun muassa, että kuvat tulitaistelusta armeijan ja sissien välillä oli lavastettu itse tapahtuman jälkeen.

Kuvista näkyy, kuinka useat sissiksi naamioituneet aseistetut siviilit lähtevät "hyökkäykseen" merkistä ja ampuvat ilmaan automaattiaseilla. Myöhemmin yhteenoton lavastaneet miehet virnistelevät iloisesti kuvaajalle. Videolla esitettiin myös armeijan univormussa ollut kuollut sotilas, jonka ruumis oli useiden luotien lävistämä.

Ruotsin television lähteen mukaan ruumis oli tuotu paikalle kuvauksia varten aivan muualta. Silti tätä videota käytettiin Addis Abebassa todisteena ruotsalaisjournalistien osallistumisesta aseelliseen terrorismiin.

Videosta paljastuu myös, miten vaikeasti haavoittunut Johan Persson joutuu itse sitomaan haavansa samalla kun kuulustelija vaatii häntä istumaan selkä suorassa ja puhdistamaan vaatteensa verestä. Vammat olivat niin vakavia, että ne olisivat vangittujen toimittajien sukulaisten mukaan voineet viedä miehiltä hengen.

Toimittajat "valeteloitettiin"

Perssonia ja Schibbyeta kuulusteltiin erikseen, ja kun he eivät tunnustaneet olevansa terroristeja, heidät uhattiin tappaa. Videokoosteessa näkyy, kuinka kesken Schibbyen kuulustelun läheisestä pensaasta kuuluu luotisarja, ja kuinka sotilaat antavat ymmärtää, että he surmasivat Perssonin.

Myös Schibbye oli valeteloituksen kohteena, jolloin Persson menetti laukaukset kuullessaan tajuntansa. Kummatkin uhattiin teloittaa niskalaukauksella. Uhkaus vietiin niin pitkälle, että miehet pakotettiin kääntymään selin teloitusta varten.

Ruotsin ulkoministeriö ja miesten sukulaiset ovat olleet tietoisia heidän kohtelustaan jo pitkään vankilasta salakuljetetun kirjeen ansiosta. Tiedot on kuitenkin pidetty salassa, koska miesten mahdollista armahdusta ei haluttu vaarantaa Etiopan hallintoa ärsyttävällä julkisuudella.

Etiopia kuuluu Ruotsin kehitysavun piiriin, ja jotkut poliitikot ovat vaatineet maalle annettavan tuen asettamista uuteen harkintaan. Ruotsin ulkoministeriön mukaan ruotsalaisjournalistit olivat Etiopiassa työmatkalla tarkoituksenaan paljastaa maassa vallitsevia epäkohtia.

Persson ja Schibbye palaavat 14 kuukaudeksi venyneeltä Afrikan-matkaltaan huomenna Tukholmaan, jossa he pitävät lehdistötilaisuuden aamupäivällä. Miehet poistuivat vapautumisensa jälkeen välittömästi Etiopiasta, mutta vetäytyivät tuntemattomaan paikkaan keräämään voimia ja toipumaan sekä fyysisesti että henkisesti raskaasta koettelemuksestaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.