Ruotsalaistesti: Suosituissa viineissä torjunta-ainejäämiä

Suomalaiset viiniasiantuntijat eivät ylläty kuullessaan, että ruotsalaiset ovat löytäneet torjunta-ainejäämiä suosituista laatikkoviineistä.

-Puhutaan halvimmasta tuotekategoriasta, jossa hinta on painettu mahdollisimman alas, sanoo Viinipiru-blogia ja viinikirjoja kirjoittava Arto Koskelo.

Hän pitää tietoa torjunta-aineista äärimmäisen huolestuttavana, vaikka jäämiä viineistä harvoin löytyykin. 

Neljä viiniä kymmenestä reputti testin

Testatuista viineistä neljä sisälsi jäämiä torjunta-aineista (pestisideistä):

-SomeZin Zinfandel

-Il Conte Primitivo Negro

-J. P. Chenet Cabernet-Syrah (myynnissä Alkossa)

-Les Fumees Blanches (myynnissä Alkossa)

 

Ruotsalainen tutkivan journalismin televisio-ohjelma Kalla fakta testautti kymmenen myydyintä laatikkoviiniä, joista neljästä löytyi torjunta-aineita. Kahta niistä myydään Suomessa.

Toinen viineistä on Suomen toiseksi myydyin punaviini J. P. Chenet Cabernet-Syrah, toinen valkoviini Les Fumees Blanches. Kumpaakin myydään Alkossa sekä pullossa että laatikossa.

Kuusi selvisi testistä ilman moitteita:

-Zumbali Chenin Blanc

-Umbala Red Box

-Foot of Africa Chenin

-Castelforte Appassimento

-Tre apor

-Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc (Alkossa myynnissä vain Chapel Hill Chardonnay Pinot Noir)

 

Ruotsissa suurin osa viinistä myydään laatikoissa. Koskelo kertoo, että laatikko- ja pulloviinejä ei erota muu kuin pakkaustapa. Laatikoihin pakataan yleensä kehnoimpia viinilaatuja.

Viiniviljelmillä käytetään torjunta-aineita, joiden käyttö pitäisi lopettaa ennen sadonkorjuuta. Sommelierit ry:n puheenjohtaja, lehtori Jouko Mykkänen sanoo, että "massaviinit" kootaan useiden viljelijöiden rypäleistä eikä tuottaja vahdi viljelyä.

-Kun viiniä viljellään tehokkaasti, pellot ovat tiiviitä. Hometta voi tulla helposti.

-Jopa luomuviinien viljelyssä joudutaan käyttämään kemikaaleja. Luomu on kuitenkin huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, Mykkänen sanoo. 

"Alkoholi pahin yhdiste" 


Alkon mukaan ruotsalaislöydöksistä ei tarvitse huolestua.

-Ei todellakaan tarvitse. Kyllä alkoholi kaikkein pahin yhdiste on, sanoo laadunvalvonnan päällikkö Risto Sairanen.

Alkon testeissä Suomessa myydyistä viineistä on löytynyt torjunta-ainejäämiä, mutta yhtiön mukaan määrät ovat hyvin pieniä.

Myös Tullilaboratorion tutkimuspäällikön Kalevi Siivisen käsitys on, että viineissä on vain vähän torjunta-aineita. Enemmän niitä on hedelmissä.

EU:ssa viineihin saa lisätä 60:tä lisäainetta kuluttajalle ilmoittamatta. Yleisin lisäaine on hapettumista estävä sulfiitti. Sitä on laatikkoviineissä hieman pulloviiniä enemmän.

Korjaus 24.11.kello 20.37: Toisin kuin STT virheellisesti väitti, Alkon Sairanen ei ole todennut STT:lle, että lisäaineilla muutettaisiin viinin makua ja väriä, etenkin halvoissa viineissä. Kyseinen sitaatti poistettu uutisesta.



 

Lue myös:

    Uusimmat