Mainos

Ruotsalaisten auttamishalu hyytyi – yhä harvempi haluaa lahjoittaa vaatteita tai rahaa

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan ruotsalaisten halukkuus auttaa pakolaisia on vähentynyt. Samaan aikaan kolme viidestä ruotsalaisesta ottaisi maahan vähemmän turvapaikanhakijoita.

Vuosi sitten analyysi- ja tutkimusyritys Inizio tutki ruotsalaisten halukkuutta ottaa vastaan turvapaikanhakijoita. Nyt mittaus on tehty uudestaan ja se osoittaa, ettei auttamishalu Ruotsissa ole ennallaan.

Esimerkiksi yhä harvempi on valmis lahjoittamaan turvapaikanhakijoille vaatteita ja rahaa. Valtaosa haluaa silti auttaa jollain tavalla, mutta sitoutuneisuus auttamiseen on vähentynyt. 30 prosenttia haluaa ehdottomasti auttaa ja 26 prosentin auttamishalu on "ehkä". Viime vuonna vastaavat luvut olivat 54 ja 12 prosenttia.

Myös niiden osuus, jotka eivät halua auttaa lainkaan on kasvanut. Viime vuonna luku oli 11 ja nyt se on jo 21 prosenttia.

– Viime vuonna Alan Kurdin kuva levisi joka paikkaan, ja ihmiset todella halusivat auttaa. Nyt on mennyt aikaa ja turvapaikanhakijoita tulee vähemmän. Paine ei ole sama, sanoo AftonbladetilleKarin Nelsson Iniziosta.

Pakolaisia ottaisi kuitenkin kotiinsa yhtä moni kuin aikaisemminkin ja yhä useampi haluaisi toimia vapaaehtoisena tai pakolaisen tukihenkilönä.

– Ehkä nyt ei ole enää yhtä selvää, kuinka auttaa, Nelsson sanoo. 

60% ottaisi pakolaisia vähemmän

Tutkimuksen mukaan suuri muutos on tapahtunut myös siinä, miten ruotsalaiset suhtautuvat turvapaikanhakijoiden saapumiseen maahan. 

Ruotsiin tuli viime vuonna 160 000 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna turvapaikanhakijoita arvoidaan saapuvan maahan 30 000-50 000.

Viime vuoden tutkimuksessa 31 prosenttia olisi ottanut vastaan enemmän turvapaikanhakijoita ja lähes yhtä moni, 34 prosenttia, oli vastakkaista mieltä. Nyt vain 13 prosenttia ottaisi maahan lisää turvapaikanhakijoita ja peräti 60 prosenttia vastaa, että heitä pitäisi ottaa vastaan vähemmän.

– Monet tutkimuksessa pohtivat, mitä tapahtuu, jos turvapaikanhakijoita tulee lisää. Toisten mielestä muiden maiden tulee kantaa isompi vastuu ja apua pitäisi viedä paikan päälle, Karin Nelsson kertoo tutkimustuloksista.

Myös luottamus hallitukseen on vähentynyt. Jopa kaksi kolmesta ruotsalaisesta eli 65 prosenttia luottaa enää vain vähän hallituksen kykyyn hoitaa pakolaistilannetta. Muutos on iso verrattuna viime vuoteen, jolloin luku oli 48 prosenttia.

Ruotsalaislehti Aftonbladet teetti tutkimuksen Iniziolla. Nettitutkimukseen tehtiin 31. elokuuta ja 2. syyskuuta välisenä aikana 1261 haastattelua.

2:01

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja