Mainos

Ruotsalaistarkkailija haluaa jäädä Zimbabween

EU:n vaalitarkkailijaryhmän johtaja, Ruotsin Pierre Schori jää Zimbabween. Maan viranomaiset syyttävät häntä puolueellisuudesta tulevissa vaaleissa.

Ruotsin Pierre Schori aikoo jäädä Zimbabween.

EU:n vaalitarkkailijaryhmän johtaja, Ruotsin YK-suurlähettiläs Pierre Schori aikoo jäädä Zimbabween, vaikka maan hallitus on uhannut peruuttaa hänen viisuminsa eikä ole myöntänyt hänelle vaalitarkkailijan valtuuksia.

Zimbabwen hallitus on kieltäytynyt hyväksymästä vaalitarkkailijoita kuudesta EU-maasta. Nämä ovat Britannia, Suomi, Ruotsi, Tanska, Saksa ja Hollanti. Viranomaiset syyttävät näitä maita presidentti Robert Mugaben pahimman kilpailijan Morgan Tsvangirain tukemisesta maaliskuun 9. ja 10. päivän vaaleissa.

-Pysyn täällä, Schori vastasi tänään toimittajan kysymykseen Hararessa.

Schori kertoi, että Zimbabwen maahanmuuttoviranomaiset ovat käyneet hänen luonaan "keskustelemassa" viisumista. Schori saapui viime viikonvaihteessa Zimbabween puolen vuoden turistiviisumilla, joka mahdollistaa myös paluun Zimbabween.

Viranomaiset ovat kuitenkin varoittaneet häntä antamasta poliittisia lausuntoja. Valtiojohtoisen Herald-lehden mukaan sisäministeri John Nkomo "ei epäröi ryhtyä jyrkkiin toimiin" Schorita vastaan, jos hän rikkoo viisuminsa ehtoja.

-Hänen on pidättäydyttävä poliittisista lausunnoista tai kaikesta, joka vähänkin liittyy presidentinvaaleihin, sisäministeri Nkomo sanoi.

Schori sanoi laatineensa maanantaina kokoontuville EU:n ulkoministereille tasapuolisen ja ammattimaisen raportin Zimbabwen tilanteesta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.