Mainos

Ruotsalaisrokotteesta ei pika-apua hiv-sairastuneille

Suomalaiset hiv-asiantuntijat heittävät jäitä hattuihin ruotsalaisen hiv-rokotteen ainutlaatuisuuden uutisoinnissa.

- Näitä uusia hiv-rokotteita on tullut säännöllisesti jo kymmeniä vuosia. Usein ne nousevat aluksi otsikoihin näyttävästi, mutta lopulta paljastuu, etteivät ne rokotteet niin tehokkaita olleetkaan, sanoo terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Henrikki Brummer-Korvenkontio.

EU:n rokotusasiantuntija Manuel Romaris on ylistänyt ruotsalaisten kehittämää Hivis-nimisen hiv-rokotteen alustavia tuloksia parhaiksi maailmassa. Rokotetta on testattu 60 ihmisellä Tansaniassa ja todettu rokotteen lisäävän henkilöiden vastustuskykä.

- Viisi tai kymmenen vuotta menee, ennen kuin keksitään hivin tarttumista estävä rokote, arvioi Brummer-Korvenkontio.

Entä sitten rokote, joka poistaa hivin elimistöstä kokonaan tai parantaa jo aidsiin sairastuneen?

- Ei koskaan, arvioi osaston ylilääkäri Matti Ristola Helsingin yliopistollisen keskussairaalan infektiosairauksien klinikalta.

Lääkitys tehokkain

Molemmat asiantuntijat painottavat tehokkaan nykylääkityksen olevan paras apu hiviin sairastuneelle.

- Tanskalaistutkimuksen mukaan henkilö, joka saa hivin 25-vuotiaana ja ottaa lääkkeensä säännöllisesti, voi elää yli 60-vuotiaaksi, kertoo Matti Ristola yhdestä viime aikojen säännölliseen lääkkeen käyttöön rohkaisevasta tutkimuksesta.

- Ruotsalaisten tiedot heidän hiv-rokotteestaan kertoo vassta siitä, että rokotetta kannattaa tutkia lisää, mutta hiviin sairastuneille siitä ei ole hyötyä, sanoo ylilääkäri Matti Ristola HYKS:istä.

Hivis-rokotetta pitää testata vielä paljon laajemmalla joukolla, jotta tulos on kattava. Rokotteiden testaaminen ihmisillä on aikaa vievää työtä. HI-virus on myös harvinaisen sitkeä ja muuttuvainen virus.

- Perinteiset rokotteet eivät ole tähän mennessä toimineet hivin kanssa koska Hi-virus on niin muuntautuvainen ja vaihteleva, sanoo Brummer-Korvenkontio.

Tuntematta kyseistä hivis-rokotetta sen paremmin THJL:n erikoistutkija Henrikki Brummer-Korvenkontiosanoo, että ruotsalaisrokotteen testiryhmä - 60 tansanialaista - on varsin pieni otos.

- Laajemmissa kokeissa tarvitaan tuhansia, että saadaan lopullinen vastaus. Tuosta määrästä ei vielä voi sanoa, onko rokote hyvä vai huono.

- Tietenkään kaikki panokset vuosien saatossa eivät ole menneet hukkaan, vaikka tulokset ovatkin olleet huonoja, mutta tiedetään, että nämä nyt eivät ainakaan toimineet, sanoo Brummer-Korvenkontio.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.