Mainos

Ruotsalaisnaiset selviytyvät potkuista ruotsalaismiehiä helpommin

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan naiset selviävät irtisanomisista miespuolisia työtovereitaan paremmin. Samalla tutkimus romuttaa käsitystä, että työn menettäminen aiheuttaa fyysisen sairastumisen.

Lennart Hallsten Ruotsin Työelämäinstituutista tutki lakkautetun kouluylihallituksen ja puolustusvoimista irtisanottujen siviilityöntekijöiden kohtaloa näiden jäätyä työttömiksi. Koska henkilöt olivat kuuluneet työterveyshuollon piiriin, heidän terveydentilastaan oli tarkat tiedot myös työssäoloajalta.

Hallsten havaitsi naisten reagoivan irtisanomiseen aluksi voimakkaammin. Heidän kokemansa ongelmat kuitenkin tasoittuvat ja palaavat irtisanomista edeltäneelle tasolle, vaikka uutta työtä ei löytyisikään. Työnsä useiksi vuosiksi menettäneiden miesten parissa psyykkiset ongelmat ovat sen sijaan yleisempiä. -Naiset todistettavasti arvostavat työtä miehiä vähemmän. Mutta mieleen voi tulla myös muita selityksiä, kuten vahvempi turvaverkosto tai toiset roolit, jotka ovat ehkä yhtä merkitseviä kuin rooli työntekijänä, Hallsten arvelee.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu työttömäksi jääneiden voivan huonommin kuin työelämässä olevien. Hallsten kuitenkin havaitsi selvityksessään, että työttömänä huonosti voivat henkilöt ovat monesti voineet huonosti myös työelämässä. Työn menetys ei siis välttämättä ole laukaissut ongelmia. Tutkija jopa havaitsi, että suoranaiset ruumiilliset oireet - kuten päänsärky sekä selkä- ja sydänvaivat - helpottavat muutama vuosi irtisanomisen jälkeen.

-On koko joukko ammatteja, jotka eivät ole hyväksi terveydelle, Hallsten muistuttaa. Hallstenin tutkimuksesta kertoi maanantaina ilmestynyt Dagens Nyheter -lehti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.