Ruotsalaislehti: Turvayhtiö Verisuren työntekijät jakoivat alastonkuvia asiakkaistaan – "Oli hälytyskeskuksen työntekijöiden yleistä hupia"

Ruotsin yksityisyydensuojavirasto aloittaa tutkinnan kodinturvayritys Verisuresta. Se haluaa selvittää, ovatko yhtiön työntekijät jakaneet luvattomasti keskenään valvontakameroiden kuvamateriaalia.

Tutkinta aloitetaan sen jälkeen, kun ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi aiemmin, että Verisuren työntekijät olisivat jakaneet kotiin asennettujen turvakameroiden kuvamateriaalia alastomista ja vähäpukeisista ihmisistä, etenkin naisista.

Lehden tiedot perustuivat entisten ja nykyisten työntekijöiden ilmiantamiin tietoihin.

– Minulle lähetettiin kuva suihkusta tulleesta alastomasta naisesta, yhtiön palveluksessa oleva teknikko kertoi Aftonbladetille.

"Alastonkuvien katselu oli työntekijöiden yleistä hupia"

Aiemmin korkeammassa asemassa yhtiössä toiminut entinen työntekijä kertoi, että alastonkuvien katselu oli työntekijöiden yleistä hupia yhtiön omassa hälytyskeskuksessa. Kuvia jaettiin yhtiön sisäisessä chatissa ja niitä tallennettiin tietokoneille ja välitettiin eteenpäin.

Verisure Ruotsin toimitusjohtaja Daniel Särefjord on kommentoinut lehtitietojen olevan ”hyvin vakavia” ja ettei hän tunnista niistä yhtiötä tai työntekijöitä.

– Työntekijämme ovat hyvin koulutettuja ja meillä on tiukat eettiset vaatimukset ja säännöt, Särefjord toteaa Aftonbladetille toimittamassaan kirjallisessa vastineessaan.

Verisure on myös käynnistänyt oman sisäisen tutkinnan Aftonbladetin paljastusten jälkeen.

Yksityisyydensuojavirasto kertoo, että lehtitietojen lisäksi virasto on saanut valituksia henkilötietojen käsittelystä suoraan Verisuren asiakkailta. 

Viraston tutkintaa johtava Jenny Bård kertoo tiedotteessa, että tutkinnan tarkoituksena on selvittää tapahtumat sekä tarkastaa, millaisia teknisiä turvatoimia yhtiöllä on käytössä, ja miten se ohjeistaa työntekijöitään. 

Verisuresta tehty muitakin hälyttäviä paljastuksia

Aftonbladet on tehnyt useita paljastuksia Verisuren toiminnasta. Lehti on kertonut siitä, miten hälytyskeskuksen työntekijät Ruotsissa saavat bonuksia, jos he eivät lähetä vartijaa hälytyksen lauettua. Tavoitteena on vähentää hälytysten aiheuttamia kuluja.

Yhdessä tapauksessa yhtiö ei lähettänyt ketään paikalle, kun kodissa sattunut tulipalo oli aiheuttanut palohälytyksen. Talossa oli tuolloin alaikäinen, 12-vuotias lapsi. Ohikulkija oli huomannut tilanteen ja hälyttänyt palokunnan paikalle.

Toisessa tapauksessa eläköityneen poliisin kotiin oli murtauduttu ilman, että hälytin toimi. Varkaat veivät koruja. Hän kertoi, että yhtiö ei ollut suostunut maksamaan kotivakuutuksen omavastuusummaa, vaikka se kuuluu yhtiön ja asiakkaan sopimukseen. Hänelle tarjottiin alennusta seuraavien kuukausien maksuista.

Toimitusjohtaja Särefjord vastaa, että mikäli näin on tapahtunut, yhtiö on toiminut tilanteessa väärin.

Myös Suomessa toimiva Verisure on Ruotsin suurin kodinturvatoimija yli puolella miljoonalla asiakkaallaan. Verisure toimii 16 eri maassa ja yhtiön omistaa nykyisin amerikkalainen pääomasijoittaja Hellman & Friedman.

Lue myös:

    Uusimmat