Mainos

Ruotsalaislehti: Prinssi Carl Philip ei ole itse muotoillut designtuotteitaan

Prinssi Carl Philipin muotoilutaidot ja todellinen osallistuminen hänen nimellään myytävien tuotteiden valmistukseen asetetaan kyseenalaiseksi tänään ilmestyneessä alan aikakauslehdessä Ruotsissa.

Arkkitehtuurin ja designin erikoisjulkaisu Form kirjoittaa, että esimerkiksi prinssin muotoilemaksi väitetty kipinäsuoja "Linna palaa" on kokonaisuudessaan maineikkaan Svenskt Tenn-design-liikkeen käyttämän, nimettömänä pysyttelevän muotoilijan käsialaa.

Tukholman vanha kuninkaanlinna tuhoutui tulipalossa vuonna 1697, ja kipinäsuoja on kopio sen profiilista. Runsaasti julkisuutta saanut suojus valmistui vuonna 2010, ja arvostetut muotoilijat ylistivät sitä "taitavana käsityönä". Prinssi itse kertoi saaneensa aiheeseen "innoituksen vanhoista maalauksista".

Jo aikaisemmin tulipaloon perustuvaa ideaa arvosteltiin italialaisen suunnittelijan Matteo Mocchin töiden plagiaatioksi, mutta tänään Form-lehti kirjoittaa, että prinssillä ei ole ollut osaa eikä arpaa ylipäätään tulisuojan muotoilussa. Lehden mukaan hän olisi vain signeerannut työn, jota Svenskt Tenn myy 1600 euron kappalehintaan. Lehti huomauttaa ilkeästi, että näin ollen Carl Philipiä ei voi syyttää myöskään laittomasta kopionnista.

Prinssin nimellä myydään myös astiastoja ja aterimia, joihin on niin ikään kohdistunut plagiointiepäilyjä. Form-lehden nimettömät lähteet kertovat, että "prinssi ei ole juurikaan osallistunut nimeään kantaviin hankkeisiin". Dagens Nyheter-lehden lähteiden mukaan "prinssiltä puuttuu vimma, eikä hän ole erityisen asiantunteva". Carl Philip on opiskellut graafista suunnittelua ja muotoilua Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

Kuninkaallisen hovin juristi Axel Calissendorf vakuuttaa että prinssi on kipinäsuojan idean isä. "Hän on osallistunut monin tavoin hankkeeseen, vaikkakin lopullisen piirrostyön on tehnyt toinen henkilö", juristi kirjoittaa vastauksessaan Dagens Nyheter-lehden tiedusteluun. Hän huomauttaa, että menettely ei ole epätavallinen muotoilun maailmassa.

Dagens Nyheterin taide- ja muotoilutoimittaja Birgitta Rubin purkaa kolumnisaan uusien paljastusten aiheuttamaa pettymystään. Rubinin mukaan ne vahvistavat epäilyjä, joiden mukaan "Carl Philip on vain monien urheilu- ja poptähtien tapaan julkisivu, jota käytetään kylmästi laskelmoiden muotoilutuotteiden myyntiin ylihintaan".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.