Mainos

Ruotsalaislehti: Hallitus ostaa ydinvoimalan?

Ruotsin hallitus pohtii parhaillaan, voiko se ostaa yksityisen ydinvoimalan pelkästään sulkeakseen sen. Hallituksen on lupauksensa mukaisesti suljettava yksi ydinreaktori vuoteen 1998 mennessä, ja tällä tavoin se voisi sulkea mieleisensä reaktorin. Hallituksen aikeista kertoi Finanstidningen-lehti.

Lehden haastattelema teollisuusministeriön alivaltiosihteeri Peter Nygårds sanoo, että sulkemalla oman reaktorin valtio välttyisi hankalilta korvausneuvotteluilta. Jos suljettava reaktori olisi yksityisomistuksessa, asia johtaisi pitkällisiin, mahdollisesti loputtomiin, vahingonkorvausvaatimuksiin.

Ruotsin suurin yksityinen ydinreaktoreiden omistaja Sydkraft-yhtiö sanoo, etteivät sen ydinvoimalat ole kaupan. Samaa vakuuttavat myös muut ydinreaktoreiden omistajat kuten Stockholm Energi ja Gullspång-yhtymät. Finanstidningenin mukaan halvin ydinvoimala olisi Oskarshamn 1 Kaakkois-Ruotsissa. Sen hinnaksi arvioidaan noin 1,8 miljardia kruunua (1,26 miljardia mk).

Hallituksen aikeet saattavat kuitenkin kariutua keskustapuolueen vastustukseen. Keskustapuolue vastustaa jyrkästi ydinvoimalan ostamista, joskin se on ehdottomasti ydinvoimasta luopumisen kannalla. Sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus on valtiopäivillä riippuvainen keskustapuolueen tuesta. Ruotsi päätti vuonna 1980 kansanäänestyksessä sulkea kaikki maan 12 ydinreaktoria vuoteen 2010 mennessä.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.