Mainos

Ruotsalaiskoulu kielsi 8-vuotiasta jakamasta synttärikutsuja

Kieltoa perusteltiin sillä, että kaikkia ei kutsuttu.

Ruotsissa on noussut muheva riita kahdeksanvuotiaan pojan syntymäpäiväkutsuista. Oppilaan isä teki oikeusasiamiehelle valituksen, koska koulu esti poikaa jakamasta kutsuja luokkatovereilleen, kertoo Sydsvenskan-lehti.

Poika oli kutsunut juhliinsa kaikki luokkatoverinsa kahta lukuun ottamatta.

Koulun sääntöjen mukaan syntymäpäiväkutsuja saa jakaa koulussa vain, jos kutsuu kaikki luokan oppilaat. Toinen mahdollisuus on kutsua luokan kaikki pojat tai vaihtoehtoisesti kaikki tytöt.

Myrskyn silmään joutuneen lundilaisen koulun rehtorin mukaan luokan oppilaat olivat kahden kaverinsa syrjimisestä hämillään, minkä jälkeen kaikki kutsut päätettiin kerätä pois. Koulun mukaan tämä tapahtui vapaaehtoisesti, syntymäpäiviinsä valmistautuvan pojan mukaan taas ei.

-Poikani pahoitti todella mielensä. Kellään ei ole oikeutta takavarikoida toisen omaisuutta tällä tavalla, sehän on aivan kuin varastaisi jonkun postia. Kutsut jaettiin sitä paitsi ennen koulun alkua, isä sanoi Sydsvenskanille.

Isän mukaan itse periaate kaikkien kutsumisesta on hyvä - olkoonkin ettei koulu ollut siitä vanhemmille tiedottanut. Kahden luokkatoverin kutsumatta jättämiseen oli hänen mukaansa kuitenkin luonnollinen selitys: toinen oli kiusannut hänen poikaansa koulussa, toinen taas ei ollut kutsunut poikaa omille synttäreilleen.

"Esimerkillistä toimintaa"

Ruotsin oikeusasiamies on pyytänyt Lundin koululautakuntaa selvittämään asian ja antamaan siitä raportin 8. syyskuuta mennessä. Lautakunnan puheenjohtajan Lars Hanssonin mukaan koulu saanee kunnan tuen toiminnalleen.

-Käsittääkseni henkilökunta on toiminut asiallisesti ja esimerkillisesti. Heillä on selvä tehtävä vastustaa kaikenlaista syrjintää. Yksittäisten lapsien ja oppilaiden jättäminen ilman syntymäpäiväkutsua ei ole hyväksyttävää, Hansson sanoo.

Aiemmin tällä viikolla Ruotsin koulumaailmasta uutisoitiin hevibändissä soittavasta opettajasta, jonka pesti jäi vain viikon mittaiseksi vääränlaisen musiikkiharrastuksen takia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.