Mainos

Ruotsalaiskenraali: YK-joukkoja tarvitaan Kosovossa vuosikymmeniä

Kosovon etniset konfliktit eivät ratkea vuosikymmeniin, uskoo alueella palvellut ruotsalaiskenraali.

Etnisen konfliktin juuret ovat Kosovossa niin syvällä, että tarvitaan vuosia ja vuosikymmeniäkin ennen kuin tilanne muuttuu. Vielä vuosikymmeniä tarvitaan myös iskukykyinen sotilasosasto suojaamaan serbivähemmistöä albaanien etnisiltä puhdistuksilta, arvioi ruotsalainen prikaatikenraali Anders Brännström, joka on jättämässä Kosovossa olevan keskisen monikansallisen prikaatin komentajan tehtävän.

Brännström ei Dagens Nyheter -lehdelle laatimassaan mielipidekirjoituksessa vaadi suoraan ruotsalaisjoukkojen lisäämistä, mutta antaa uutistoimisto TT:n mukaan kuitenkin näin ymmärtää.

- Kun matkustin Kosovoon viime lokakuussa, uskoin tilanteen olevan vakaa, prikaatikenraali kirjoittaa. Tämä oli hänen mukaansa kuitenkin harhakuvitelma.

Brännström otti keskisen prikaatin komentoonsa lokakuussa suomalaiselta prikaatikenraalilta Paavo Kiljuselta.
Suomalaisia on Kosovon Kfor-joukoissa noin 700 ja ruotsalaisia noin 900. Keskinen prikaati oli Kosovon neljästä Kfor-prikaatista ainoa, joka sai hyväksyvän arvosanan kun Kosovon kansainvälisten joukkojen toiminnasta maaliskuisissa väkivaltaisuuksissa tehtiin arvio.

Kosovon YK-hallinnon johtaja Harri Holkeri sanoi selostaessaan Kosovon tilannetta viime viikolla EU:n parlamentissa, että maaliskuun etniset mellakat olivat olleet valtava takaisku Kosovon rahoittamiseen pyrkivässä työssä.

Väkivallan takana olivat Holkerin mukaan äärimmäisyysainekset, jotka eivät edustaja Kosovon asukkaita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.