Mainos

Ruotsalaisjournalistien vapauttaminen varmistui

Etiopian viranomaiset ovat vapauttaneet kaksi vangittuna ollutta ruotsalaisjournalistia.

Ruotsin ulkoministeriö vahvisti hieman ennen puoltayötä, että toimittaja Martin Schibbye ja kuvaaja Johan Persson ovat Ruotsin lähetystössä Addis Abebassa. Heidän kerrotaan saapuneen sinne iltaviideltä paikallista aikaa.

Uutistoimisto TT:n mukaan Etiopian oikeus- ja ulkoministeriöiden virallisten lausuntojen mukaan ruotsalaisjournalistit on armahdettu.

Ruotsalaistoimittajat tuomittiin viime joulukuussa 11 vuoden vankeusrangaistuksiin terrorismin tukemisesta ja laittomasta maahantulosta. Oikeuden mukaan ruotsalaiset käyttivät toimittajan roolia vain peitetarinana toimiessaan terroristien asialla.

"Päätös jo ennen pääministerin kuolemaa"

Etiopian armeija otti ruotsalaistoimittajat kiinni alkukesästä 2011 heidän tultuaan Somaliasta kapinallisten mukana laittomasti rajan yli kiistellylle Ogadenin alueelle. Etiopian hallitus pitää alueen ONLF-kapinallisia terroristeina eikä päästä Ogadeniin toimittajia.

Ruotsalaislähteiden mukaan toimittajien tarkoituksena oli selvittää muun muassa mahdollisia ihmisoikeusrikoksia ja Lundin Petrolium -yhtiön kytköksiä alueella.

Ruotsalaiset myönsivät Addis Abebassa käydyssä oikeudenkäynnissä tulleensa maahan laittomasti, mutta kiistivät väitteet terrorismin tukemisesta tai osallisuudesta terroritoimintaan. Kaksikko ei kuitenkaan valittanut tuomiosta vaan päätti anoa armahdusta.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman hallituslähteen mukaan ruotsalaisten armahdus hyväksyttiin jo ennen Etiopian pääministeri Meles Zenawin kuolemaa. Zenawi kuoli elokuun 20. päivä, ja hänen seuraajakseen valittiin ulkoministeri ja varapääministeri Hailemariam Desalegn.

TT:n haastatteleman Etiopian asiantuntijan Kjetil Tronvollin mukaan Etiopian johto sai tapauksesta haluamansa, mutta lopulta kansainvälinen diplomaattinen painostus kävi liian voimakkaaksi.

Ruotsissa riemuittiin vapauttamisesta

Tieto Schibbyen ja Perssonin vapautumisesta otettiin vastaan riemuiten Ruotsissa.

- Olen suunnattoman iloinen, että Martin ja Johan pääsevät vapaiksi 14 kuukauden vankeuden jälkeen. Toivon, että he pääsevät perheidensä pariin niin pian kuin mahdollista, sanoi Ruotsin journalistiliiton puheenjohtaja Jonas Nordling.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.