Mainos

Ruotsalaiset ryntäsivät ostamaan lintuinfluenssalääkkeitä

Lintuinfluenssa saama mediahuomio on aiheuttanut aiheetonta huolta Ruotsissa. Kiinassa noin 300 kanaa on kuollut tautiin tällä viikolla. Myös Thaimaassa on todettu uusi tapaus.

Lintuinfluenssan pelko ajoi ruotsalaiset apteekkeihin lokakuussa. Valtiollisen apteekkiketjun mukaan influenssalääkkeiden ja -rokotteiden myynti nousi huomattavasti.

Apoteket, jolla on monopoli lääkkeiden myynnissä Ruotsissa, sanoo lausunnossaan, että se on myynyt viime kuun aikana lähes 13 500 pakkausta Tamiflu-lääkettä. Viime vuonna vastaavaan aikaan Tamifluta myytiin vain 78 pakkausta.

- Lintuinfluenssan ympärillä pyörivä mediahuomio on aiheuttanut aiheetonta huolta kansassa ja jossain määrin myös lääkäreissä, jotka reseptejä kirjoittavat, Apoteket sanoo lausunnossaan.

Lausunto huomauttaa, että on vakavaa, että influenssaan määrätään lääkkeitä, vaikka meillä ei ole epidemiaa lainkaan.

Ruotsin suurin influenssarokotteiden valmistaja SBL Vaccin sanoo puolestaan, että sen tuotanto on noussut tänä vuonna jo nyt 15 prosentilla 900 000 rokoteannokseen.

Kiinassa jo seitsemäs löydös kuukauden sisällä

Kiinan hallitus kertoo, että maan koillisosasta on paljastunut uusi lintuinfluenssaesiintymä. Kyseessä on jo seitsemäs löydös samaa tappavaa H5N1-virustyyppiä lokakuun alun jälkeen.

Kiinan maatalousministerin mukaan noin 300 kanaa on kuollut tautiin tällä viikolla Liaoningin maakunnassa, missä laajoja tautitapauksia on ilmennyt aiemmin kolmasti. Arviolta 2,5 miljoonaa lintua on jouduttu teurastamaan uusimman tautivaaran vuoksi.

Lisäksi yhden lintufarmarin epäillään saaneen lintuinfluenssatartunnan. Hän sairastui keuhkokuumeeseen oltuaan kosketuksissa virusta kantaneeseen siipikarjaan. Varmuutta taudin alkuperästä ei kuitenkaan ole. Maakunnan terveysviranomaisten mukaan testitulokset selviävät parin viikon päästä.

Thaimaassa uusi tapaus

Thaimaassa varmistui uusi lintuinfluenssatapaus, kun vuoden vanhan pojan vahvistettiin sairastavan H5N1-tyypin influenssaa. Viranomaisten mukaan poika kuitenkin toipunee hengenvaarallisesta sairaudesta.

Pikkupoika on saanut tartunnan Kongsamwan alueella pääkaupungin Bangkokin laitamilla. Myös pojan isoäidillä on todettu lintuinfluenssan oireita, mutta lääkärit odottavat yhä hänen testitulostensa varmistumista.

Tautitapaus on 21. Thaimaassa sitten tammikuun 2004. Lintuinfluenssaan on maassa kuollut 13 ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.