Ruotsalaiset pääsevät nettiviinan makuun

Ruotsin nykyinen alkoholin maahantuontikielto on EU-lain vastainen. Suomen käytäntö vapaamielisempi.

Ruotsalaiset pääsevät tilaamaan alkoholia internetistä sen jälkeen, kun EY-tuomioistuin totesi maan alkoholilain EU-sääntöjen vastaiseksi.

Yllättävä tuomio aiheutti maassa valtavan uutismylläkän. Systembolagetin alkoholimonopolin arvioitiin samalla kokeneen valtavan kolauksen, vaikka tuomioistuin ei itse vähittäismonopoliin puuttunutkaan.

Päätöksellä ei ole välittömiä vaikutuksia Suomeen, mutta pidemmän aikavälin heijastusvaikutuksia sillä voi olla.

Ruotsissa nopeimmat nettilehdet riensivät heti laskemaan, kuinka halpaa netistä tilaaminen oikeastaan on.

Lopputulos ei tosin ollut dramaattinen: koska nettitilauksista on maksettava Ruotsin korkea alkoholivero, ei kuluttaja säästä nettitilauksilla paljonkaan.

Ehdoton nykylaki

Ruotsin nykylaki on erittäin tiukka. Sen mukaan alkoholin maahantuontia voivat harjoittaa vain Systembolaget tai valtion hyväksymät tukkufirmat. Systembolagetin on kuitenkin pääsääntöisesti hankittava kaikkia alkoholijuomia kuluttajan pyynnöstä ja kustannuksella.

Klas Rosengren riitautti käytännön, kun hänen tilaamansa viinilaatikko takavarikoitiin ja häntä syytettiin laittomasta maahantuonnista.

EY-tuomioistuimen mukaan ehdoton kielto ei ole perusteltavissa kansanterveydellisillä syillä tai nuorison suojelulla, vaan sen tarkoitus on lähinnä suojella Systembolagetin asemaa.

Rosengren itse oli tuoreeltaan hämmästynyt omasta voitostaan. Hän piti päätöstä edistysaskeleena Ruotsille.

-Haluan onnitella Ruotsin kansaa, tämä on avaus kohti Manner-Eurooppaa ja muuta maailmaa, hän sanoi Aftonbladetille.

Tuomioistuin ei ottanut ratkaisussaan kantaa vähittäismyyntimonopoliin tai alkoholin tuontiin ulkomaanmatkoilta. Alkoholin tuonti matkoilta omaan käyttöön on Ruotsissa sallittu muiden EU-maiden tapaan.

Suomessa vapaampi käytäntö

Suomessa alkoholin maahantuontijärjestelmä on vapaampi kuin Ruotsissa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen mukaan alkoholin tilaaminen yksityiskäyttöön ei meillä myöskään ole ongelma, jos tilaaja järjestää kaupan ja tuotteen maahankuljetuksen itse.

Rajanveto voi kuitenkin olla vaikeaa. Jos tuotteen myyjä osallistuu kuljetukseen millään tavoin, kyseessä on heti kaupallinen toiminta, eikä se enää ole sallittua.

Tuotevalvontakeskus onkin tehnyt useita tutkintapyyntöjä varsinkin suuremman luokan nettikaupasta.

- Ammattimainen välitystoiminta on se, johon me haluamme puuttua, ylitarkastaja Rainer Pätsi sanoo.

Myös Suomessa ulkomailta tilattavasta alkoholista on maksettava Suomen verot.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat