Mainos

Ruotsalaiset haluavat laajoja hullun lehmän testejä

Kolme ruotsalaista neljästä haluaa, että Ruotsissa ryhdytään samanlaisiin nautojen joukkotarkastuksiin kuin valtaosassa EU-maita.

Lehmiä

Tuoreen kyselyn mukaan yli 70 prosenttia ruotsalaisia uskoo, että myös Ruotsissa on hullun lehmän tautivaara. Hieman suurempi joukko vastaajista myös edellyttää muun EU:n kanssa linjassa olevaa tarkastuskäytäntöä myös Ruotsiin.

Dagens Nyheter teetti kyselyn sen jälkeen kun Ruotsin maatalousministeri Margareta Winberg vaati, että Ruotsi jättäytyy EU:n kaavailemien laajojen nautatestien ulkopuolelle. Winberg huomautti viimeksi eilen, että vaara löytää hullun lehmän tautia Ruotsista on erittäin pieni. Tuhannelta yli 16-vuotiaalta ruotsalaiselta tiedusteltiin toissapäiväisessä kyselyssä, mitä mieltä he ovat maatalousministerin vaatimuksesta. Vastanneiden selvä enemmistö oli toista mieltä ministerin kanssa.

Kysellyistä 62 prosenttia kertoi, että he välttävät ulkomaista naudanlihaa. Myös ruotsalaisen naudanlihan kulutusta on vähentänyt 13 prosenttia kysellyistä, ja 14 prosenttia syö kaikkea lihaa aiempaa vähemmän. 32 prosenttia vakuutti, ettei keskustelu BSE-taudista ollut vaikuttanut heihin mitenkään.

EU:n piirissä kaavaillaan kaikkien yli 30 kuukautta vanhojen nautojen testaamista BSE-taudin varalta. Ruotsissa, Suomessa ja Itävallassa ei ole tavattu yhtäkään BSE-tautiin sairastunutta lehmää. Myös Suomen maatalousministeri Kalevi Hemilä on sanonut pitävänsä EU:n kaavailemia laajoja testejä tarpeettomina Suomessa.
(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.