Mainos

Ruotsalaisesta vastaisku perussuomalaisille

Ruotsalainen teatteri, Svenska Teatern, käy avoimeen, poliittiseen taistoon vastaiskuna perussuomalaisten harrastamalle – jos ei vihapuheelle – niin vähättelypuheelle. Teatterintekijät ovat saaneet tarpeekseen suomenruotsalaisten aseman heikkenemisestä, maahanmuuttajiin ja muihin erilaisiin vähemmistöihin kohdistuvasta sekä koko ajan kasvavasta syrjinnästä.

Vastaisku on musikaalinen komedia Svensk Resning, ruotsalainen nousu, jonka voi myös kaksimielisesti ymmärtää myös miehen erektioksi. Erektiolla nimittäin korjataan hiipuvan vähemmistön ongelma.

Poliittisuus uutta Svenskiksessä

Svenska Teatern on kunnostautunut vuosikaudet viihteellisillä musikaaleilla, joten reipas poliittinen puheenvuoro on uutta. Toki tämäkin komedian muotoon puettu teos on musikaali, sillä tässä talossa on totuttu laulamaan.

Ohjaaja Tobias Zilliacus kertoo, että jokainen suomenruotsalainen törmää tilanteisiin, joissa on lakisääteiset oikeudet eivät toteudu.

– Tietyillä kaduilla ja alueilla joutuu pelkäämään illalla, jos puhuu ruotsia, sanoo Zilliacus. – Moni on saanut turpiinsa. En halua, että minun lapseni kasvavat maassa, jossa ei voi vapaasti puhua äidinkieltään.

Zilliacus kertoo, että jopa viime vuoden aikana kun käsikirjoitusta on tehty, olot ovat selkeästi synkentyneet. Kuntien säästöt leikkaavat ruotsinkielisten palveluja, terveydenhoitoa keskitetään ja asiakkaiden matkat saattavat tulla sietämättömän pitkiksi.

Katkeroitumisen sijaan suomenruotsalaiset kääntävät ongelman luontaisesti huumoriksi: meitä on tehtävä lisää. Komediassa kujeillaan lisääntymisellä ja kaikella siihen liittyvällä hauskuudella. Huhun mukaan myyntiin on tulossa kalsarit, jotka takaavat ruotsalaismallisen nousuliikkeen.

Yleisölle on luvassa interaktiivista toimintaa ennen esityksen alkua ja väliajalla - tarkemmin ei kerrota mitä. Esitys päättyy (ainakin esittelytilaisuudessa) siihen, että näyttelijät lähtevät käsikädessä suorittamaan tehtävää: 100 000 suomenruotsalaista pitäisi synnyttää lisää mahdollisimman pian.

Remontti aikataulussa

Svenska Teaternin rakennuksen suurremontti valmistuu aikataulussa kaikista yllätyksistä huolimatta. Perustan korjaus oli nimittäin perusteellisempi kuin urakkaa aloitettaessa vuosi sitten tiedettiin. Hiekkaperustalle rakennetun talon puupaalut olivat vuosikymmenien aikana hajonneet olemattomiin ja romahdusvaara oli ilmeinen.

– Talo valmistuu joulukuussa kello 15, sanoi teatterijohtaja Johan Storgård kauden avajaisissa väliaikaisnäyttämöllä Aleksanterinteatterissa. Tarkka päivä jäi kuitenkin sanomatta.

Ensimmäinen ensi-ilta vanhassa rakennuksessa on helmikuussa 2012 nimeltään Remont - kuinkas muuten. Odotetuin on karkauspäivän ensi-ilta, joka on abbalaisten Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeusin musikaali Kristina från Duvemåla suurennetulla suurella näyttämöllä.

Syksyllä Svenskis esittää Aleksanterinteatterissa toisenkin kantaesityksen: Aurora Karamzinin elämäkerran Annina Enckellin käsikirjoituksen mukaan. Erottajankadun pienellä näyttämöllä on puolestaan pohjoismaisena kantaesityksenä Herman Melvillen 1851 kirjoittama koko perheen seikkailunäytelmä Moby Dick.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.