Mainos

Ruotsalaiselokuva voitti suomalaisavustuksella

Pernilla Augustin ohjaama ruotsalaiselokuva Sovinto on saanut Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon. Palkinto on 47 000 euroa.

Näyttelijä Helen Mirrenin johtama palkintolautakunta kehui Sovintoa monitasoiseksi draamaksi, jossa näyttelijätyö on poikkeuksellisen upeaa. Ruotsiin 70-luvulla muuttavista suomalaisista kertovan elokuvan keskeisissä rooleissa ovat Outi Mäenpää ja Ville Virtanen. Sovinto on myös Ruotsin Oscar-ehdokas.

Elokuva perustuu ruotsinsuomalaisen Susanna Alakosken romaaniin Sikalat.

Palkintolautakunta perusteli valintaansa seuraavasti:

"Sovinto on tinkimätön, monitasoinen draama; yhtä aikaa sekä raaka että herkkä, synkkä että valoisa. Pernilla August ja hänen työryhmänsä osoittavat harvinaista detaljien ja nyanssien tajua. He saavat vaikean näyttämään vaivattomalta. Näyttelijätyö on poikkeuksellisen upeaa. Sovinto on harvinaisuus myös siinä mielessä, että kyse on menestysromaanin hyvin henkilökohtaisesta ja omaperäisestä sovituksesta."

Sovinto tuli Ruotsissa ensi-iltaan viime joulukuussa, ja se toi Pernilla Augustille Venetsian vuoden 2010 elokuvajuhlien kriitikkopalkinnon. Sittemmin elokuva on napsinut useita muita suuria palkintoja elokuvajuhlilla ympäri maailmaa. Ruotsissa elokuva sai kolme arvostettua Guldbagge-palkintoa.

Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja on Pernilla August, käsikirjoittaja Lolita Ray sekä tuottajat Helena Danielsson ja Ralf Karlsson.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002. Se myönnetään vuosittain taiteellisesti korkeatasoiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin ja on omaleimainen.

Palkinto luovutetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Kööpenhaminassa 2. marraskuuta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.