Mainos

Ruotsalaisasiantuntijat: NK:n videokuvat aiheuttanevat ongelmia oikeudessa

NK-tavaratalossa otettujen videokuvien julkistaminen merkitsee suuria hankaluuksia mahdollisessa oikeudenkäynnissä 35-vuotiasta epäiltyä vastaan. Näin arvioivat ruotsalaiset oikeuiden asiantuntijat.

Ruotsalainen professori, oikeudenkäyntipsykologian asiantuntija Sven-Åke Christianson mukaan murhan silminnäkijöitä ei kuvien julkistamisen takia voida käyttää oikeudenkäynnissä.
-Jos todistajat tunnistaisivat miehen joka murhasi Anna Lindhin, niin ei tiedettäisi, perustuvatko heidän muistikuvansa heidän alkuperäisiin havaintoihinsa vai siihen, mitä he ovat nähneet lehdissä, Christianson sanoo.

Myös Ruotsin tunnetuimpiin rikosasianajajiin kuuluvan Leif Silberskyn mukaan kuvien julkistamisen merkitsevän suuria vaikeuksia murhaajan tunnistamiselle oikeudenkäynnissä. Silbersky kertoouskovansa, että poliisilla on muita valttikortteja. Rikosasianajaja Silbersky kiittelee poliisin toimia murhatutkimuksessa. Nyt ei tehty hänen mukaansa samanlaisia virheitä kuin Olof Palmen murhatutkimuksissa, jotka johtivat oikeudenkäyntiin Christer Petterssonia vastaan. Rikosasianajan mukaa Palmen murhatutkimus kariutui siihen, että toimittiin paniikissa ja harkitsemattomasti ja läheteltiin tunnistuskuvia ympäriinsä.

Runsaasti todistemateriaalia

Silminnäkijöiden lausuntoja tärkeämpiä ovat asiantuntijoiden mukaan poliisin jo keräämät todisteet: murhaajan käyttämä puukko, lippalakki, huppari ja - vahvistamattomien tietojen mukaan - verijäljet murhaajan pakoreitin varrelta. Näistä saatuja DNA-näytteitä voidaan verrata 35-vuotiaan epäillyn DNA:han. Painavin todiste olisi puukon kahvasta mahdollisesti saatava DNA-näyte.

Ruotsissa murha-aseesta, Mora-puukosta, ei pystytty saamaan DNA-näytettä, mutta puukko on lähetetty tutkittavaksi brittiläiseen laboratorioon, joka on huippulaitos alallaan ja pystyy ehkä löytämään tunnistettavia jälkiä. Mikäli puukosta ei saada DNA-näytettä, jäävät vielä jäljelle lippalakki ja huppari, jotka löydettiin läheltä NK-tavarataloa ja näyttävät samoilta kuin NK-videon henkilön asusteet. Lippalakista ja hupparista mahdollisesti saatavat DNA-näytteet eivät kuitenkaan olisi yhtä sitova todiste kuin jäljet puukossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.