Ruotsalaisäiti: 14-vuotias tyttäreni teki itsemurhan nettikiusaamisen vuoksi

– Ei ole olemassa yksinkertaista vastausta siihen, miksi 14-vuotias tyttäreni halusi kuolla, toteaa Maria.

Aftonbladetin haastatteleman ruotsalaisen äidin, Marian tytär teki itsemurhan kolme vuotta sitten.  Maria uskoo, että nettikirjoittajilla oli merkittävä rooli tyttären kuolemassa.

– Kuvittele, että joka päivä sinua sanotaan kaikkialla rumaksi ja vastenmieliseksi. Nettivihaajat kirjoittivat tyttärelleni, että hän on lihava ja ruma. Ja olisi niin paljon parempi, jos hän vain kuolisi. Tytärtäni kiusattiin hänen viimeisinä vuosinaan pääasiassa Facebookissa.

Tytär päätyi itsemurhaan vähän ennen seitsemättä luokkaa, elokuussa 2012. Seuraavana päivänä äidin ovelle tuli kaksi tyttöä pyytämään anteeksi.

Kiusaaminen alkoi jo esikoulussa

Marian mukaan tyttären kiusaaminen alkoi jo esikoulussa.

– Myöhemmin kiusaamista ei ollut vaan koulussa vaan se jatkui myös verkossa ja puhelimessa. Yksi nettivihaajista kirjoitti, että hän oli ruma ja inhottava. Että hän oli huora. Että hänen pitäisi kuolla, kertoo Maria.

Marian tytär voi yhä huonommin ja hän sai psykiatrista hoitoa.

– Hän oli kiihkeä luonteeltaan ja päätyi helposti konflikteihin. Hänen diagnoosinsa oli ADHD. Mutta ei se muuta mitään. Se ei ole syy kiusata. Lopulta tyttäreni masentui ja häntä hoidettiin lääkkeillä, suree Maria.

Mikä vastuu on Facebookilla?

Siviilioikeuden professori Mårten Schultz peräänkuuluttaa Facebookin ja muiden verkkosivustojen vastuuta toiminnastaan.

– Ei ole hyväksyttävää, että yritykset kuten Facebook ansaitsevat paljon rahaa, mutta laittavat niin vähän rahaa haitallista tai rikollista toimintaa torjuakseen. Jos nämä yritykset eivät kanna itse vastuutaan, niin lainsäädäntöä pitäisi tiukentaa.

– Italiassa Googlen johtajia tuomittiin vankilaan, koska Google oli julkaissut videon henkilön pahoinpitelystä. Ylempi tuomioistuin vapautti heidät kuitenkin myöhemmin.

Schultz uskoo, että tulevaisuudessa tulemme näkemään lisää samankaltaisia oikeudenkäyntejä.

– Tämä pakottaa verkosivustoja ylläpitävät yritykset ottamaan enemmän vastuuta tekemisistään, painottaa Schultz. 

Poliisia ei kiinnosta nettiraivo

Tyttärensä menettänyt ruotsalaisäiti harmittelee, ettei hän ilmoittanut nettikiusaamisesta poliisille. 

– Eihän poliisia kiinnosta nettikiusaajien kiinniottaminen, mutta aikaa riittää sen sijaan piraattituotteita jakavien jahtaamiseen. On järkyttävää, ettei virkavalta ota kiinni verkossa vaanivia kiusaajia, joiden raivon ja vihan kohteeksi joutuneet lapset ajautuvat itsemurhaan.

– On surullista, ettei Facebook ota enemmän vastuuta siitä, mitä sen verkkosivuilla tapahtuu, lopettaa Maria.

Lapsensa menettäneet vanhemmat eivät halua julkaista tyttärensä nimeä vaan haluavat varoittaa koulussa ja verkossa tapahtuvan kiusaamisen vakavista seurauksista.

Lue myös:

    Uusimmat