Mainos

Ruotsalainen pilapiirtäjä sai tappouhkauksen

Islamilainen valtio Irakissa -järjestö on luvannut satatuhatta dollaria Muhammed-pilakuvia tehneen piirtäjän surmaajalle. Järjestö uhkaa myös ruotsalaisia suuryrityksiä iskuilla, ellei kuvia pyydetä anteeksi.

Al-Qaida-verkostoon kytköksissä olevan irakilaisryhmän johtaja on luvannut rahapalkkion ruotsalaisen piirtäjän Lars Vilksin surmaamisesta. Vilks piirsi kohutun pilakuvan profeetta Muhammadista. Myös pilakuvan julkaisseen ruotsalaislehden päätoimittajan murhasta luvattiin palkkio, ja ruotsalaisia suuryrityksiä uhattiin iskuilla.

Palkkioista ilmoitti islamistisella verkkosivulla al-Qaida-verkostoon kytköksissä oleva Abu Omar al-Baghdadi. Hän johtaa irakilaista sissiryhmää Irakin islamilaista tasavaltaa. Hän lupasi Vilksin murhasta 100 000 dollarin eli 72 000 euron palkkion. Nerikes Allehanda -lehden päätoimittajasta luvattiin puolestaan 50 000 dollaria.

- Kehotamme vuodattamaan tämän Larsin verta, koska hän kehtasi loukata profeettaamme. Tänä anteliaana kuukautena (ramadan) ilmoitamme 100 000 dollarin palkkiosta henkilölle, joka surmaa tämän vääräuskoisen rikollisen, al-Baghdadi sanoi ääninauhalla.

Hänen mukaansa summa nostetaan 150 000 dollariin, jos Vilks teurastetaan lampaan tavoin viiltämällä hänen kurkkunsa auki.

- Tiedämme miten heidät voidaan painostaa taipumaan ja pyytämään anteeksi. Ja jos he eivät sitä tee, he voivat odottaa iskuja sellaisia suuryhtiöitä kohtaan kuten Ericsson, Volvo, Ikea..., al-Baghdadi sanoi.

Vilks ottaa uhkauksen tosissaan

Ruotsin poliisi ilmoitti tänään ryhtyneensä toimiin uhkausten varalta. Poliisi ei kuitenkaan halunnut kertoa tarkemmin minkälaisista toimista on kyse.

Lars Vilks on parhaillaan ulkomailla, eikä hän omien sanojensa mukaan tunne oloaan pelokkaaksi. Kaikesta huolimatta hän aikoo ottaa uhkauksen tosissaan.

- Se on selvää, ettei tällaista järjestöä voi olla ottamatta huomioon. Aion nyt katsella olkani yli, kun ylitän katuja, hän sanoi uutistoimisto TT:lle.

Ruotsin muslimineuvosto tuomitsi al-Baghdadin uhkailut tuoreeltaan. Pääministeri Fredrik Reinfeldt puolestaan ei halunnut kommentoida asiaa.

Vilksin teos, joka kuvasi profeetta Muhammadia koiran hahmossa, julkaistiin Nerikes Allehandassa elokuussa. Pilakuva aiheutti kohua niin Ruotsissa kuin ulkomaillakin.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.