Mainos

Ruotsalainen avaruuslentäjä laskeutui kotitantereelle

Ruotsin ensimmäinen avaruuslentäjä joutuu melkoiseen pyöritykseen kotimaassaan. Christer Fuglesangin piti luennon Tukholman teknillisellä korkeakoululla ja huomenna hän tapaa kuninkaan.

Ruotsi juhli tänään ylitsevuotavasti kotimaahan saapunutta avaruuslentäjäänsä Christer Fuglesangia. Kuningaskunnan ensimmäinen astronautti joutui hurjaan pyöritykseen ja kysymyksien tulvaan. Hallitus tarjosi sankarille lounaan.

- Tämä on ollut aivan uskomatonta. Koko hallitus oli paikalla ja kaikki pyysivät nimikirjoituksia lapsilleen, Fuglesang kertoi vastaanotosta iltapäivällä.

New Yorkista Tukholmaan tänäaamuna perheineen saapunut Fuglesang, 49, kohtasi jo Arlandan lentokentällä satoja hurraavia ihmisiä. Elinkeinoministeri Maud Olofssonin kyydissä kansallissankari tuotiin Tukholmaan ja hallituksen lounaalle.

Fuglesangilla oli hallitukselle tuomisina avaruudessa käynyt Ruotsin lippu. Iltapäivällä Fuglesang tapasi lehdistöä ja vastaili kysymyksiin väsymättä.

- On upeaa päästä käymään kotona. Tukholmahan on minun synnyin- ja koulukaupunkini, Fuglesang kertoi ja sanoi samalla olevansa hyvin yllättynyt avaruuslennon herättämästä valtaisasta kiinnostuksesta.

- En tuntenut itseäni hermostuneeksi enkä pelännyt koko matkan aikana. Toisella avaruuskävelyllä paniikinpoikanen tosin pyörähti vatsassa. Avaruudessa oli paljon vaikeampi suunnistaa ja liikkua verrattuna siihen mitä olimme allasharjoituksissa kokeneet, Fuglesang kertoili.

"Maapallo on hyvin kaunis avaruudesta"

Fuglesangille tarjottiin tänään myös nykyajan Kolumbuksen roolia. Siihen hän totesi, että avaruudessa on ennen häntä ollut jo toistasataa ihmistä. Tutkimusmatkailijaksi ruotsalainen kyllä itsensä kokee.

- Avaruuskävelyt olivat lennon jännimmät hetket, ja pääsin vielä kolmannellekin kävelylle korjailemaan aurinkopaneelia. Maapallo on hyvin kaunis avaruudesta katsoen. Upein kokemus olivat revontulet Pohjoisnavan yllä, Fuglesang kertoili. Hän vakuutti haluavansa mielellään uudelle avaruuslennolle.

Illansuussa Fuglesang kiidätettiin pitämään luentoa Tukholman kuninkaalliselle teknilliselle korkeakoululle, josta hän aikoinaan valmistui hiukkasfysiikan tohtoriksi.

Huomenna Fuglesang tapaa kuningasperheen, syö lounasta Tukholman kaupungintalolla ja vierailee lapsuutensa peruskoulussa Bromman kaupunginosassa. Ennen huomisillan juhlapäivällistä kuningaskunnan ensimmäinen avaruussankari kohtaa suuret kansanjoukot Tukholman keskusrautatieasemalla.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.