Mainos

Ruotsissa etsittävällä sukellusveneellä saattoi olla saattoalus – havaittu myös Suomessa

Tukholman saaristosta etsittävällä sukellusveneellä on ehkä ollut saattoalus, kertoo Svenska Dagbladet.

Lehden mukaan venäläisomistuksessa oleva säiliöalus pysytteli lähes paikoillaan keskiviikosta saakka Tukholman saariston edustalla kansainvälisillä vesillä. 

Myöhään illalla Liberian lipun alla seilaava tankkeri kuitenkin suuntasi itään ja katosi meriliikennettä seuraavasta Marine Traffic -nettipalvelusta. 

– Olemme tietoisia aluksesta ja olemme pitäneet sitä silmällä, Ruotsin puolustusvoimista kerrotaan Svenska Dagbladetille. 

Epäilty saattoalus on NS Concord -niminen raakaöljytankkeri. 244 metriä pitkä alus on rakennettu vuonna 2005. 

Suomenlahden merivartioston mukaan aluksen näkyminen Marine Traffic -nettipalvelussa perustuu automaattiseen järjestelmään AIS:iin. Järjestelmä lähettää muille aluksille ja merenkulkuviranomaisille sähköisesti tietoja muun muassa aluksen sijainnista, suunnasta ja nopeudesta. 

Merivartiostosta kerrotaan, että AIS on mahdollista kytkeä pois päältä, koska kyse on sähkölaitteesta. Itämerellä AIS pitäisi olla päällä. 

Suomalaisviranomaisten AIS:ään perustuvassa järjestelmässä venäläisalus kuitenkin näkyy. Se liikkuu hyvin hitaasti itään ja saattaa jopa ajelehtia. Alus ei ole kaukana Tukholman saariston ulkopuolen kansainvälisistä vesistä, joilla se näkyi vielä illalla seilaamassa myös nettipalvelussa. 

Lehti: Venäjänkielinen hätäviesti käynnisti etsinnät 

Svenska Dagbladetin mukaan Ruotsin puolustusvoimat on etsinyt Tukholman saaristossa torstaista asti vaurioitunutta venäläistä sukellusvenettä.  

Suuroperaatio käynnistettiin lehden mukaan sen jälkeen, kun Ruotsin puolustusvoimien signaalitiedustelu sieppasi venäjänkielisen hätäviestin. Viesti lähetettiin torstaina, Venäjän käyttämällä hätätaajuudella. Lehden tietoja ei ole vielä saatu vahvistettua. 

Puoli vuorokautta myöhemmin saatiin näköhavainto vieraasta aluksesta vilkkaasti liikennöidyllä Kanholmsfjärdenilla. Tämän jälkeen signaalitiedustelu havaitsi vielä salattua radioliikennettä Tukholman saaristossa sijaitsevan lähettimen ja Venäjälle kuuluvan Kaliningradin välillä. 

Svenska Dagbladetin tietojen mukaan kyseessä saattaa olla minisukellusvene, jolla voi olla ohjausvaikeuksia teknisten ongelmiensa takia.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja