Mainos

Ruorijuoppo saa ajaa alustaan viikkoja kiinnijäämisen jälkeen

Ruorijuoppo saa ajaa alustaan useita viikkoja kiinnijäämisensä jälkeen. Maantieliikenteessä poliisilla on oikeus ottaa juopuneelta kuljettajalta kortti määräajaksi kuivumaan, mutta vesiliikenteessä vastaavaa oikeutta ei ole.

Pätevyyskirja pysyy humaltuneena ajaneella henkilöllä, kunnes oikeus on tehnyt asiasta päätöksen, ja monesti oikeudenkäynnin odottelussa kuluu useita viikkoja. Kuljettaja voi oikeuskäsittelyyn asti toimia esteettä tehtävissään. Merenkulkulaitoksella on yritetty saada läpi sanktiopykäliä, joiden perusteella pätevyyskirjoja voitaisiin mitätöidä. Muutoksia ei kuitenkaan ole saatu esimerkiksi uuteen kansainväliseen merenkulkijoiden koulutusta, pätevyyskirjoja ja vahdinpitoa koskevaan STCW-sopimukseen.

-Meidän kannaltamme olisi paljon helpompaa hoitaa näitä asioita, jos meillä olisi mahdollisuus tehdä nämä asiat samoin kuin autoliikenteessä, sanoo merenkuluntarkastaja Markku Ruuska Järvi-Suomen merenkuluntarkastustoimistosta. Vesillä liikennevälinettä kuljettavan henkilön promilleraja on 1, kun taas autoa ei saa ajaa yli 0,5 promillen humalassa.

Työnantaja hyllytti juopuneen kipparin

Autolautta Lintaa kuljettaneen kapteenin lomasijaisen pesti katkesi maanantaina siihen, kun mies kuljetti laivaa 2,5 promillen humalassa Päijänteellä. Kapteenin asian oikeuskäsittely pääsee alkamaan kuitenkin vasta verikokeiden tulosten saapumisen ja tutkintapöytäkirjan valmistumisen jälkeen, kun syyttäjä päättää oikeudenkäynnin ajankohdasta. Tähän kuluu Heinolan poliisin mukaan vähintään kolme viikkoa.

Poliisi kertoo, että heillä ei ole valtuuksia estää humaltuneena ajanutta kuljettajaa ajamasta matkustaja-alusta oikeudenkäyntiin saakka. Poliisin mukaan miehen ylipursimiehen pätevyys pitää tapahtuman jälkeenkin. Työnantaja päätti kuitenkin hyllyttää juopuneen kuljettajan eikä hän enää työskentele Oy Päi-Ke-matkailun palveluksessa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.