Mainos

Ruokiin halutaan merkinnät geenimuuntelusta

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan geenimuunnellun rehun käytöstä ilmoittavat merkinnät ovat ainoa tapa ylläpitää kuluttajien luottamusta suomalaiseen ruokaan.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vetoaa lihateollisuuteen ja lihan jatkojalostajiin, jotta ne ilmoittaisivat pakkauksissa, jos lihan tuottamisessa on käytetty geenimuunneltua soijaa.

Tämä on hänen mukaansa tarpeen kuluttajien luottamuksen säilyttämiseksi.

Geenimuunnellun soijan tuonti sianrehujen raaka-aineeksi on EU-säädösten mukaan laillista. Anttilan mukaan Suomi ei voi tuontia yksipuolisella päätöksellä kieltää.

EU:n geenimuunneltuja tuotteita koskeva asetus ei edellytä lihan ja siitä tehtyjen tuotteiden merkitsemistä geenimuunnelluiksi, mutta ei myöskään kiellä vapaaehtoisten merkintöjen käyttöä.

- Kuluttajalla on oltava oikeus tietää, miten ja millaisilla rehuilla liha on tuotettu, Anttila sanoi Hämeenlinnassa keskustan kokouksessa.

"Myös tuottajien voitava valita"

Anttilan mielestä rehuvalikoiman on säilyttävä niin monipuolisena, että myös tuottajat voivat valita, millaisilla rehuilla he eläimiään ruokkivat.

Geenimuunneltua soijaa käytetään yleisesti rehuissa muissa EU-maissa, ja ainakin osa Suomeen ulkoa tuodusta lihasta on kasvatettu sitä sisältävällä rehulla, Anttila arvelee.

Tällaisen rehun käyttöä on perusteltu tuotantokustannusten alentamisella ja hintakilpailukyvyn parantamisella.

- Kilpailukykyä voidaan kuitenkin parantaa monilla toimilla, joista rehukustannuksen alentaminen on vain yksi. Ongelmaksi voi muodostua kuitenkin se, onko maailmalta enää saatavissa rehuraaka-aineita, erityisesti soijaa, joissa geenimuuntelua ei ole käytetty.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.