Mainos

Ruokayliherkkyys tavallista lapsuusiässä

Yliherkkyys ruualle on tavallista lapsuusiässä, eikä välttämättä merkitse allergiaa, todetaan Tanskassa tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan herkistymisen, itse raportoitujen oireiden ja todetun ruokayliherkkyyden välillä on usein eroavaisuuksia. Tämä antaa viitteitä siitä, että lasten ruokayliherkkyyksiä olisi tutkittava ja testattava paremmin.

Tarkka testaus on tarpeen, jotta lapsi ei turhaan noudattaisi tiukkaa välttämisruokavaliota. Rajoitteet ruokavaliossa voivat johtaa keskeisten ravintoaineiden riittämättömään saantiin, todetaan Allergy-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Allergiaohjelma tähtää erityisruokavalioiden vähentämiseen

Tanskalaistutkimuksen tulokset ovat linjassa sen kanssa, mitä Suomen kansallisessa allergiaohjelmassa todetaan lasten ruoka-allergioista. Ohjelman mukaan erityisruokavaliota noudattavien lasten määrä on liian suuri, sillä ruoka-allergiaan liittyy paljon myös turhaa ruoka-aineiden välttämistä.

Vuosille 2008-2018 laaditun allergiaohjelman yhtenä tavoitteena on lisätä väestön sietokylyä erilaisille ympäristön allergeeneille, ja muun muassa vähentää erityisruokavaliota noudattavien määrää puoleen nykyisestä. Jotta tavoitteeseen päästäisiin, tarkoituksena on yhtenäistää ruoka-allergioiden diagnosointia ja luoda kriteerit erityisruokavalioiden käytölle.

Teksti: MTV3

Kuvat: Lehtikuva ja Maito ja Terveys

Lähde: Ruokatieto

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.