Mainos

Ruokavalio on laadukkain pääkaupunkiseudulla ja Itä-Suomessa

Suomalaisten ruokatottumuksissa on vielä rutkasti parantamisen varaa. Kansanterveyslaitoksen laatima, suomalaisten terveysriskejä ja ruokavaliota havainnollistava kartasto kertoo, että missään päin maata ei olla opittu syömään ravitsemusasiantuntijoiden toiveiden mukaisesti. Tiedot ilmenevät Kansanterveyslaitoksen kartoituksesta.

Kansanterveyslaitos on laatinut kartaston suomalaisten ruokavaliosta ja terveysriskeistä. Siitä ilmenee, että ruokavalio on laadukkain pääkaupunkiseudulla ja Itä-Suomessa ja että kaupungeissa ihmiset saavat ravinnostaan vähemmän energiaa kuin muilla alueilla.

Ravitsemussuositusten mukainen kasvisten, hedelmien ja marjojen kokonaiskulutus, vähintään 400 g päivässä, saavutetaan parhaimmin Etelä- ja Keski-Suomessa ja heikoimmin Lapin läänissä ja Oulun läänin itäosissa. Marjat korvaavat hedelmiä erityisesti Itä- ja Koillis-Suomessa.

Perunaa syödään runsaimmin Pohjanmaalla ja viljavalmisteita, etenkin ruisleipää, eniten Itä-Suomessa. Miehet syövät perunaa ja leipää enemmän kuin naiset.

Kalaa syödään runsaimmin Pohjois-Suomessa ja vähiten Etelä- ja Lounais-Suomessa pääkaupunkiseutua ja tiettyjä rannikkoseutuja lukuun ottamatta.

Rasvasuositukset ylittyvät koko Suomessa

Keskimääräinen tyydyttyneen rasvan saanti sekä naisilla että miehillä ylittää suosituksen kaikilla alueilla. Eniten tyydyttynyttä rasvaa saavat ravinnostaan länsisuomalaiset.

Miesten ruokavalio sisältää tyydyttynyttä rasvaa enemmän kuin naisten ruokavalio ja kaupungeissa asuvien ruokavalio hiukan vähemmän kuin muualla asuvien.

Keskimääräiset kolesterolipitoisuudet ylittävätkin asetetun tavoitteen kaikkialla Suomessa ja on korkeampi Pohjois-Suomessa muuhun maahan verrattuna. Kuitenkin myös Etelä-Suomessa on korkeamman kolesterolitason alueita. Kaupungeissa kolesterolitaso on matalampi kuin muilla alueilla ja naisilla matalampi kuin miehillä.

Suolaa saadaan eniten Pohjois-Suomessa ja vähiten Länsi- ja Etelä-Suomessa sekä suurimmissa kaupungeissa. Keskimääräinen suolan saanti ylittää kuitenkin kaikilla alueilla suositellun saantitason.

Sokeria puolestaan syödään vähemmän Etelä-Suomessa ja kaupungeissa kuin muualla Suomessa. Naisille makea maistuu enemmän kuin miehille.

Terveellinen ruokavalio ei yksin pelasta ylipainolta

Terveysriskit eivät kuitenkaan näytä seuraavan yks'yhteen terveellisen ruokavalion karttaa. Esimerkiksi Itä-Suomessa runsas ruisleivän syönti ei estä liiallisen rasvan kertymistä vyötärölle. Vyötärölihavuus on kuitenkin yleisintä Pohjanmaalla, missä myös tyydyttyneitä rasvoja käytetään runsaasti. Länsi-Suomessa joka toiselle on kertynyt vyötärölle liikaa rasvaa.

Ruokavaliokartasto ei kuitenkaan kerro kaikista lihavuuden riskitekijöistä eli liian vähäisestä liikunnasta ja runsaasta alkoholin käytöstä.

Keskimääräinen veren kolesterolipitoisuus ylittää viiden millimoolin tavoitteen kaikkialla Suomessa. Pohjois-Suomessa arvot ovat kuitenkin muuta maata korkeampia, mutta myös Etelä-Suomessa on korkean kolesterolitason alueita. Kaupunkilaiset ja naiset saavat kolesterolinsa kuriin muita paremmin. Myös kolesterolilääkkeiden käyttö saattaa hiukan vaikuttaa eroihin.

Erikoistutkija Liisa Valsta on huolissaan siitä, että tällä vuosikymmenellä ei ruokailutottumuksissa ole tapahtunut enää oikeastaan mitään kehitystä parempaan suuntaan. Nuorille 25-34-vuotiaille eivät kasvikset ja ruisleipä maistu. Sen sijaan sokeria syödään paljon. Ainoastaan pehmeät rasvat ja öljyt ovat jääneet nuorempienkin ruokatottumuksiin.

Terveysvalistusta pitäisi tutkijoiden mielestä suunnata etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella asuville miehille. Pohjoissuomalaisia pitäisi herätellä popsimaan kasviksia ja etelä- ja länsisuomalaisia olisi syytä patistaa marjametsään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.