Ruokaturvattomuus vaarantaa myös WTO-sopua

EU:n maatalouspolitiikkaa kouristelevat eläintaudit saattavat vaikeuttaa maailmankauppajärjestö WTO:n uuden kierroksen aloittamista. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi kertoi olevansa huolissaan EU:n maatalouden neuvotteluaseman uusista paineista.

-Jos EU:n omaa maatalouspolitiikkaa joudutaan tukemaan lisää luonnonmukaisempaan tuotantoon pyrkimisen ja eläintautien ehkäisemisen takia, vaikeutuvat neuvotteluasemat vapaakauppaneuvotteluissa entisestään, sanoi Sasi.

Aikataulu on tiukka, Sasin mukaan neuvottelupositiosta on päätettävä pian, että WTO-neuvottelut päästään aloittamaan aikataulun mukaan. Seattlessä epäonnistuneen aloituskokouksen jälkeen on tarkoitus yrittää uudelleen Qatarin pääkaupungissa Dohassa 9.-13.marraskuuta 2001. Sasin mukaan yksimielisyys on nyt viimekertaista laajempaa. Suuria avoimia asioita ei Sasin mukaan pidäkään viedä kokoukseen asti vaan onnistumisen edellytykset on taattava jo ennakkoon. Sasi antoi aikaa kevään loppuun, kesän alkuun asti. Sitoutuminen uusien neuvottelujen aloittamiseen ei Sasin mukaan ole koskaan ollut yhtä vahvaa kuin nyt.

EU:n ulkomaankauppaministerit keskustelivat WTO-neuvotteluista Brysselissä maanantaina; BSE:n ja suu-ja sorkkataudin tuomista lisäpaineista ei vielä keskusteltu. Se kuuluu Sasin mukaan maatalousministereille.

Mielenosoittajat kuriin?


Persianlahden rannalla oleva kokouksen isäntävaltio Qatar on luvannut päästää maahan lakia noudattavat kansalaisjärjestöjen edustajat. Myös WTO:n pääsihteeri Mike Moore lupasi, että kansalaisjärjestöt saavat osoittaa rauhanomaisesti mieleltään kokouksen aikana. Käytännössä kansalaisjärjestöjen pääsy arabian niemimaan kaukaiseen islamislaisvaltioon tulee olemaan hankalaa.

Qatarin lait kieltävät joukkokoukset ja paikalle tulleiden aktivistien liikkumista tultaneen rajoittamaan ankarasti. Qatar oli lopulta kuitenkin ainoa maa, joka tarjoutui järjestämään WTO-kierroksen avajaiskokouksen; loppusuoralla mukana ollut Chile vetäytyi.

Kiinan pääsy WTO:n jäseneksi on vaikeutunut maataloustukiaisten takia. Kiina vaatii kohtelua kehitysmaana, jolle sallaittaisiin 10 prosentin tukiaiset. WTO:n sääntöjen mukaan teollisuusmaiden korkein sallittu tuki on viisi prosenttia myyntihinnan arvosta. Myös Venäjä pitää WTO-jäsenyyttä ensisijaisena tavoitteenaan. Sasin mukaan siihen on vielä kuitenkin pitkä matka. teksti Merja Sundström,

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat