Mainos

Ruokapula pakottaa väestön siirtoihin

Ilmastonmuutos on kaikkein tärkein tekijä, joka muokkaa maailman ruokajärjestelmää tästä eteenpäin. Pohjoisen maataloustuotanto kasvaa, mutta rannikkoseutujen ja jokilaaksojen tuotanto vähenee huomattavasti.

- Sopeutuminen ilmastonmuutokseen edellyttää todennäköisesti suuria väestön siirtoja, koska jotkut alueet maapallolla muuttuvat viljelykelvottomiksi. Tähän meidän pitäisi varautua, sanoi neuvonantaja Marja-Liisa Tapio-Biström YK:n ruoka- ja elintarvikejärjestöstä (FAO) tänään Helsingissä järjestetyssä seminaarissa.

Tällä hetkellä noin miljardi ihmistä on aliravittuja. Saman verran maapallolla on ylipainoisia ihmisiä. Teollisuusmaissa ruuasta jopa kolmasosa päätyy roskakoriin.

- Ruuantuotanto pitäisi saada tasaisemmin jaettua. Ruuan puute synnyttää katkeruutta ja vihaa. Itse asiassa ruoka on merkittävä turvallisuuspoliittinen kysymys, muistuttaa Tapio-Biström.

Köyhien alueiden maatalous romahtaa

Vesi on tärkein ruuantuotantoa lisäävä tekijä. Maatalous käyttää 70 prosenttia makeasta vedestä.

- Jo nyt puoli miljardia ihmistä elää vesipulasta kärsivillä alueilla ja vuoteen 2050 mennessä luku nousee neljään miljardiin. Kilpailu vedestä taatusti lisääntyy, ennustaa Tapio-Biström.

Vaikka muualla maailmassa maataloustuotannon määrä on kasvanut, Afrikka on jäänyt tämän menestystarinan ulkopuolelle.

- Ilmastonmuutoksen myötä köyhimpien alueiden maatalous uhkaa romahtaa täysin. Niin ei saa käydä. Meidän on löydettävä keinot ja varat romahduksen estämiseen, vaatii Tapio-Biström.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.