Mainos

Ruokapäällikkö: Näkkileipälounaan syynä nirsoilu

Riihimäen ruokapalvelupäällikkö Ritva Pitkänen haluaa oikaista mediassa ollutta tietoa kouluruuan loppumisesta Peltosaaren ala-asteella.

Tuohtuneet vanhemmat ottivat yhteyttä Iltalehteen, ja kertoivat, että osalle kuudesluokan oppilaista oli tarjottu lounaaksi vain näkkileipää ja omenaa, kun lounaana ollut nakkikeitto oli loppunut.

Pitkänen kertoo selvittäneensä asiaa tänään tarkemmin, eivätkä julkisuudessa esitetyt tiedot pidä paikkaansa.

- Kuulemani mukaan eilen oli käynyt niin, että kolme kuudesluokkalaista tyttöä oli jäänyt ilman päivän varsinaista lounasta eli nakkikeittoa. Heille tarjottiin tilalle kasviskeittovaihtoehtoa, mutta se ei ollut tytöille kelvannut. He olisivat siis lämpimän ruuan kyllä saaneet, Pitkänen kertoo MTV:n uutisille.

Pitkäsen mukaan eilisessä tapauksessa on kyse väärinkäsityksestä, ja kärpäsestä on tehty härkänen.

Pitkänen kertoo, että kuudesluokkalaisten tyttöjen ruokailu on usein hieman ongelmallista.

- He aika pitkälti valikoivat syömisiään normaalilounaallakin, ja aina heille ei tarjolla oleva ruoka kelpaa. Tytöt voivat aloittaa laihduttamisen, ja myös kaveripiiri vaikuttaa syömisiin.

Lapset syövät aiempaa paremmin

Ruokapalvelupäällikkö Ritva Pitkänen kertoo, että yleensä kouluruokaa jää yli. Esimerkiksi Peltosaaren koululla tämä on ainoa kerta koko lukukauden aikana, kun on oltu sillä hilkulla, että ruoka loppuu.

Pitkänen myöntää, että yläasteilla saattaa olla enemmän ongelmia ruoan suhteen, sillä yläasteen oppilaat käyvät ala-asteelaisia epäsäännöllisemmin syömässä. Välillä 400:sta oppilaasta vain 300 saapuu ruokalaan, pakkaspäivinä siellä saattaa olla kaikki 400 oppilasta.

Ruuanjakelijoilla on joskus haastetta arvioida ruokamäärää oikein.

- Meillä on siis joka paikassa ruuanjakajat, ja opettajathan ovat aina oppilaiden kanssa ruokailemassa, Pitkänen kertoo.

Mitään inhokki- tai suosikkiruokia Pitkänen ei lähde luettelemaan, mutta esimerkiksi kalaruuat jakavat mielipiteitä melko voimakkaasti. Pitkänen arvioi, että kaiken kaikkiaan ala-asteen oppilaat tuntuvat syövän kouluruokaa paremmin kuin aikaisemmin.

- Päiväkotielämä opettaa selvästi lapsia monipuoliseen ruokailuun. Enemmän se nirsoilu tulee juuri ennen yläasteelle siirtymistä.

Pitkänen sanoo, että varsinkin ala-asteella vastuu lasten syömisestä on opettajalla, mutta myös vanhempien pitää puuttua lastensa syömiseen.

- Opettaja voisi ottaa vanhempiin yhteyttä herkemmin, jos kouluruoka ei jollekin oppilaalle maistu ollenkaan. Myös luokissa voisi asiasta keskustella.

Pitkänen muistuttaa vanhempia myös siitä, että jos lapsi kertoo kouluruokaan liittyvistä ongelmista, olisi hyvä ottaa yhteyttä ruokapalveluiden tarjoajaan eikä mediaan, jotta vastaavanlaiset väärinkäsitykset eivät pääsisi leviämään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.