Ruokamyrkytykset vähenivät viime vuonna

Ruokamyrkytysepidemioiden määrä väheni viime vuonna selvästi edellisvuoteen verrattuna.

Vuonna 2001 elintarvikeviraston ruokamyrkytysrekisteriin ilmoitettiin 58 epidemiaa, joissa sairastui yhteensä 2500 ihmistä. Vielä vuotta aiemmin epidemioita oli 76 ja niissä sairastui lähes 8000 ihmistä.

Suurin osa eli 90 prosenttia epidemioista johtui elintarvikkeista, loput talousvedestä. Talousveden epäpuhtaudet aiheuttivat kuitenkin puolet kaikista myrkytystapauksista.

Merkittävimmän epidemian aiheutti loka-marraskuussa Vihdissä verkostoveden kautta levinnyt kampylobakteeri, joka sairastutti tuhatkunta ihmistä.

Surin syy ruokamyrkytyksiin oli elintarvikkeiden käsittelyvirhe. Elintarvikeviraston mukaan ruoan oikealla käsittelyllä olisi voitu välttää lähes puolet ruokamyrkytysepidemioista.

Isoja elintarvikevälitteisiä tapauksia olivat viime vuonna hollantilaisen kebab-lihan kautta levinnyt EHEC-epidemia, lounasravintoloiden salaateista todennäköisesti johtunut shigella-epidemia sekä kiinankaalin aiheuttama Yersinia pseudotuberculosis -epidemia.

Vuosittaiset erot suuria

Vuonna 2000 peräti viisi myrkytystapausta kuudesta johtui vedestä.

Elintarvikeylitarkastaja Maija Hatakka elintarvikevirastosta muistuttaa, että vuosien väliset suuret erot selittyvät muutamalla suurella vesiepidemialla, jotka helposti sairastuttavat tuhansia ihmisiä.

Maaliskuussa 2000 sattui Nurmeksessa Suomen historian suurin yksittäinen, kalikiviruksesta johtunut myrkytysepidemia. Sen seurauksena sairastui 5500 ihmistä.

Maailmanlaajuisesti salmonella on yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa salmonellan haitoilta on kuitenkin suurimmaksi osaksi vältytty. Suomessa todettiin vuonna 2001 vain kolme melko pientä salmonellaepidemiaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat