Ruokamyrkytykset lisääntyneet
Ruokamyrkytysten riskit ja vaarat ovat meilläkin lähestymässä kansainvälistä tasoa. Kuluva vuosi näyttää ennakkotietojen mukaan käännekohdalta, tosin vielä ei tiedetä, onko kyseessä kehityssuunta vai ohimenevä piikki, arvioi apulaisjohtaja Pekka Pakkala Elintarvikevirastosta.
Enää ei ole elintarvikeryhmää, jota voisi turvallisesti pistellä suuhunsa hygieniaa sen kummemmin miettimättä. Vaara voi piillä lihassa, kalassa, kasviksissa ja maitotuotteissa. Ruokamyrkytysten uusista riskeistä puhutaan tänään alkaneilla eläinlääkäripäivillä Helsingissä.
Pakkalan arvion mukaan suomalaiset sairastavat 400000-500000 ruokamyrkytystä vuodessa, vaikka vain hyvin pieni osa näistä tulee viranomaisten tietoon. Tähän asti ruokamyrkytykset ovat lisääntyneet kaikkialla muualla Euroopassa paitsi Suomessa ja Ruotsissa. Tämä vuosi on kuitenkin tuonut monta uutta uhkaa. EHEC-bakteeri on aiheuttanut ensimmäiset epidemiat ja alkuvuonna tuli ilmi ensimmäinen suomalaista alkuperää oleva botulismitapaus Saksassa ja listeriaa on löytynyt tyhjiöpakatuista kaloista. Kansanterveyden ja kansantalouden kannalta ongelmallisimpia ovat kuitenkin edelleen salmonella- ja kampylobakteeri-infektiot, joihin sairastuu vuosittain tuhansia suomalaisia.
Tyhjiöpakkaus uutena uhkana
Tyhjiöpakkaukset ovat tulleet meille uudeksi uhkaksi, sanoo väitöskirjaansa botulismista parhaillaan valmisteleva eläinlääket.lis. Sebastian Hielm. Hän ennustaa, että lisääntynyt tyhjiöpakatun kalan syönti tulee aiheuttamaan lähivuosina ainakin muutamia botulismitapauksia Suomessakin. Myös tuontituotteet saattavat aiheuttaa joitakin epidemioita.
Kaikkialta järvien ja merien pohjasta löytyvä botulinum-maaperäbakteeri tuottaa hermomyrkkyä botuliinia, joka on tappavin kaikista tunnetuista myrkyistä. Tuore kala on Hielmin mukaan botulinumin suhteen turvallista syötävää. Sen sijaan tyhjiöpakkaukset ovat anaerobisille botulinumille otollista olotilaa, missä se pystyy tehokkaasti lisääntymään ja tuottamaan myrkkyään.
Savustuslämpö liian alhaista
Botulinum-bakteerin tekee ongelmalliseksi se, että se kestää melko korkeita lämpötiloja, joten nykyiset alennetut kalan savustuslämpötilat eivät enää sitä tuhoa, mutta tavalliset pilaajabakteerit sen sijaan tuhoutuvat. Näin tuotteelle voidaan antaa pitkiä myyntiaikoja. Botulinumin myrkyttämä kala ei näytä mitenkään pilaantuneelta.
Myös suolauksessa suolan määrän vähentäminen on helpottanut tämän bakteerin selviytymistä. Lihassa käytetyt nitriitit ja nitraatit ovat EU-direktiivin mukaan kiellettyjä kalatuotteissa. Maailman noin 450 vuosittaisesta botulismiepidemiasta vain noin 10 prosenttia on teollisesti valmistetun ruoan aiheuttamia ja loput aiheutuvat kotona säilötyistä elintarvikkeista.
Tyhjiöpakkausten myyntiajat lyhyemmiksi
Myös listeriabakteerin nouseminen uudeksi ongelmaksi liittyy ainakin osittain lisääntyneeseen tyhjiö- ja suojakaasupakkauksiin, arvelee assistentti Maria Miettinen Helsingin yliopistosta. Elintarviketeollisuus on näin vastannut kuluttajien ja kaupan toiveisiin pidemmistä säilyvyysajoista, mutta uusi ongelma on tullut tilalle.
Miettinen uskoo kuitenkin, että riskejä voitaisiin vähentää lyhentämällä tyhjiö- ja suojakaasupakattujen elintarvikkeiden myyntiaikoja, kuluttajia valistamalla sekä elintarvikkeiden hyvillä tuotantotavoilla. Myös yersinia-bakteeri pystyy lisääntymään tyhjiöpakkauksissa ja suojakaasupakkauksissa. Se säilyy hengissä myös pakastuslämpötiloissa. Suomessa yersinia aiheutti viime vuonna noin 800 ripulia aiheuttanutta ruokamyrkytystä. Tärkeimpänä tartuntalähteenä pidetään huonosti kypsytettyä sianlihaa.
(STT)
Uusimmat
-
22:49
Tulikuuma maalitykki Leijoniin – kuusi uutta peluria MM-leiritykseen
-
22:24
Purra: Suomi ei hyväksynyt Kansainvälisen valuuttarahaston julkilausumatekstiä – yhteinen julkilausuma jäi antamatta
-
22:23
"Monsteri" on kuollut – kehonrakentajan vaimolta tiukka toive
-
22:18
Finnair ei lennä Israelin tai Iranin ilmatilassa
-
21:49
Oulussa etsitään yhä kadonnutta naista
-
21:47
Kärppäkapteeni Atte Ohtamaa, 36, paljasti tehneensä isoja päätöksiä – "Pakko myöntää itsellekin"
-
21:26
Ogier tykitti hirmuvedon päivän päätteeksi – Kroatian MM-rallin kärjessä melkoinen tilanne: MTV seurasi
-
21:24
Kärpät palasi mitalikantaan SM-liigassa! Tähtipelaaja huudatti kotiyleisöä jatkoerässä
-
21:15
Nainen kävi yksillä Tinder-treffeillä miehen kanssa – seurasi lähes viisi vuotta vainoamista
-
21:15
Suosikkitubettaja jätti ilmoittamatta yli 180 000 euron tulot – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen
-
20:56
Leijonilta ryhtiliike – Ruotsi kaatui jatkoajalla
-
20:52
Tilastokeskuksen asiantuntija: Alv-nosto vaikuttaa eniten pienituloisimpiin
-
20:51
Jari-Matti Latvala mietti jo synkkiä: "Ei mitään mahdollisuuksia" – suoraa puhetta Sébastien Ogierista
-
20:45
Nuori mies on sytyttänyt itsensä palamaan Trumpin oikeudenkäynnin ulkopuolella
-
20:32
Inter edelleen ilman voittoa – Ilveksen ahdinko jatkuu
-
20:29
Epäily Ruotsissa: Mies hyökkäsi kolmen naisen kimppuun – poliisi ampui epäiltyä
-
20:13
Hanna Pakarisen sydän alkoi oireilla ja laulaja hakeutui lääkäriin – diagnoosi oli jotain, mitä hän ei saattanut lainkaan odottaa
-
20:11
Nainen törmäsi sähköskootterilla rajusti 67-vuotiaaseen Briteissä – kuskilta yllättävä reaktio
-
20:04
WHO: Lintuinfluenssa H9N2 on tarttunut ihmiseen
-
20:00
Salkkarit-kurkistus julki! Hahmo ihmettelee: "Miksi haluat tämän työn?"
-
Lataa lisää