Mainos

Ruokakulttuuri esillä Turun linnassa

Turun linnassa huomenna avattava Pöytä on katettu -näyttely kertoo varsinaissuomalaisesta ruokakulttuurista ja siinä tapahtuneista muutoksista.

kala-ateria

Omaleimaisuutta alueen ruokaperinteelle antavat meren läheisyys ja läntiset vaikutteet. Lisäksi viljanviljely on jo varhain vaurastuttanut aluetta ja vaikuttanut myös ruokaperinteeseen. Varsinais-Suomen monet linnat ja kartanot ovat puolestaan edistäneet uutuuksien leviämistä.

Pöytä on katettu -näyttely esittelee ruokakulttuurin muutoksia esihistorian ajoista asti. Näyttelyssä kerrotaan miten ihminen on aikojen kuluessa hyödyntänyt luontoa ravintoa hankkiessaan, ja miten ruokailutavat ovat muuttuneet sekä miten nykyajan ruoanhankinta eroaa omavaraistalouden ajan ruoanhankintatavoista. Esillä on myös pitokulttuuria ja kerrotaan miten pitoperinteet ja ruokakulttuurin uutuudet ovat linnojen ja kuninkaankartanoiden kautta siirtyneet rahvaan ruokapöytiin.

ruoka-annos-makkaroilla

Näyttelyssä kerrotaan myös mistä muonamiehen ruokapalkka koostui 1800-luvun lopulla ja mitä kuului talonpojan arkiruokaan samana aikana. Näyttely on rakennettu kiertonäyttelyksi ja sen ovat toteuttaneet Turun maakuntamuseo, Naantalin museo, Nautelankoski-säätiö, Paimion museot, Paraisten kotiseutumuseo, Perniön museo, Sagalundin museo, Sauvon kotiseutumuseo, Taalintehtaan-Björkbodan museo, Taivassalon museo, Uudenkaupungin kulttuurihistoriallinen museo, Vanhalinnan museo ja Veturitalli-Salon taidemuseo. Pöytä on katettu -näyttely on avoinna Turun linnassa toukokuun loppuun saakka.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.