Mainos

Ruokakori kallistuu jälleen

Tutkijan mielestä kuluttajat maksavat nyt syksyn palkankorotuksia ruokana takaisin.

Ensimmäiset kaupat ovat jo alkaneet nostaa elintarvikkeiden hintoja. Suurimmat korotuspaineet kohdistuvat maitoon, leipään ja lihaan.

Uusi vuosi toi uudet hinnat kauppojen hyllyille. Leipä- ja lihatuotteet nousivat kolmesta kymmeneen prosenttiyksikköä ja maitolitra maksaa nyt kymmenen senttiä enemmän. Prosenteissa luku nousee jopa 17 prosenttiin. Kauppias pitää tilannetta poikkeuksellisena, tutkija pitää hinnankorotuksia seurauksena palkankorotuksista.

- Palkankorotukset väkisinkin, niillä on paineita siirtyä hintoihin, että se, että ovatko nyt sitten loppujen lopuksi nämä tavalliset kuluttajat ollenkaan voittajia, vaikka ollaankin tehty joidenkin palkansaajaryhmien kannalta aika hyvältäkin kuulostavia sopimuksia, kaupan professori Heli Marjanen Turun kauppakorkeakoulusta kertoo.

Marjasen mielestä ruuan hinnan korotuspaineissa voi olla myös varautumista mahdolliseen ruuan arvolisänveron alennukseen.

Kuluttajat eivät kuitenkaan vielä liiemmin uusia hintoja ihmetelleet, mielessä oli enemminkin markoista euroon siirtymisen tuomat korotukset. Tuoreen kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan kuluttajien hintatietoisuus on edelleen heikompi kuin markka-aikana.

- On valitettavasti käyny sil taval, et euro, se on ku markka... Oikeen totta, et euro on markka, niin ku viime vuoden puolelt tuntuu, turkulaiset Eeva ja Matti Korhonen pohtivat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.