Mainos

Ruokakesko ja ICA yhteistoimintaan Baltiassa

Ruokakesko ja ruotsalainen ICA Baltic yhdistävät toimintonsa Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Ruokakesko ja ruotsalainen ICA Baltic allekirjoittivat tänään sopimuksen yhteisyrityksen perustamisesta Baltian ruokamarkkinoille. Kesko-konserni kertoi asiasta pörssitiedotteella illalla. Yhtiöiden nykyiset toiminnot Virossa, Latviassa ja Liettuassa yhdistetään.

Fuusioyrityksen toiminnan on määrä alkaa kuluvan vuoden loppuun mennessä, kunhan kilpailuviranomaiset hyväksyvät järjestelyn ja sopimuksen ennakkoehdot täyttyvät. Yhteisyritykseen siirrettävien varojen kirjanpitoarvo oli Kesko-konsernissa viime vuoden lopussa noin 110 miljoonaa euroa. ICA-konserniin kuuluvan ICA Balticin ja Ruokakeskon yhteenlaskettu Baltian liiketoimintojen liikevaihto oli puolestaan viime vuonna noin 550 miljoonaa euroa.

Yhdistyminen toteutetaan siten, että osapuolet siirtävät päivittäistavaratoimintonsa itsenäisenä yhteisyrityksenä toimivalle ruotsalaiselle osakeyhtiölle sovittujen arvostusperiaatteiden mukaisesti. Tavoitteena neljänneksen markkinaosuus Baltiassa Keskon mukaan Baltian markkinoiden ruokamarkkinoiden kokonaisarvo oli viime vuonna noin 4,7 miljardia euroa vuosikasvun ollessa noin viiden prosentin luokkaa.

Ruokakeskon liiketoiminnot Baltiassa ovat olleet Viron markkinajohtajuudesta huolimatta tappiollisia, mutta ne ovat yhtiön mukaan kehittyneet joka tapauksessa odotusten mukaisesti. ICA:n vahvin alue on ollut puolestaan Latvia, mutta myös sen koko Baltian laajuiset toiminnot ovat olleet tappiollisia. Yhtiöillä on Baltian maissa nykyään yhteensä noin 150 ruokakauppaa sekä useita logistiikkakeskuksia.

Uuden yhtiön tavoitteena on saavuttaa Baltiassa markkinajohtajuus ja kolmen vuoden kuluessa neljänneksen markkinaosuus, Kesko kertoo. Ruokakeskon ja ICA Balticin omistusosuus sekä äänivalta yhteisyrityksessä on 50 prosenttia. Keskon mukaan järjestelyllä ei ennakoida olevan välitöntä tai oleellista vaikutusta konsernin tulokseen. Uuden yhtiön toimitusjohtajaksi nimitetään Antonio Soares, joka on ICA Balticin nykyinen toimitusjohtaja, ja varatoimitusjohtajaksi Seppo Hämäläinen, joka on Ruokakeskon Baltian toimintojen johtaja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.