Ravintoguru Jaakko Halmetojan mukaan suomalaiset hakevat hyvää oloa pillereiden sijaan nyt luonnonmukaisemmista vaihtoehdoista ja erityisesti superruoista.
Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan mukaan Suomi on tällä hetkellä superfood-ilmiön kärjessä – ainakin jos Google Trends -kaavioihin on uskominen. Trendikaavion perusteella sanaa superfood haetaan nimittäin maailman kaupungeista eniten Helsingissä ja maista Suomessa.
– Olen tätä trendin kehittymistä nyt jo nelisen vuotta seurannut ja nyt on selkeästi havaittavissa tietynlainen kliimaksi. Jo vuosi sitten oltiin aika korkealla, mutta nyt ollaan ihan huipulla, Halmetoja toteaa.
Suomessa ollaan Halmetojan mukaan hypätty ikäänkuin yhden oktaavin yli. Superfoodeihin ollaan siirrytty jo ennen, kuin luomuruosta on ehtinyt tulla megatrendiä.
Syyt suureen superfood-ilmiöön piilevät Halmetojan mukaan ihmisten hyvinvoinnissa. Koska Suomessa voidaan edelleen huonosti sekä fyysisesti että henkisesti, ovat ihmiset lähteneet hakemaan uudenlaisia ratkaisuja luonnonmukaisemmista vaihtoehdoista.
– Kelan lääkekorvaustilaston mukaan 1 067 964 suomalaista käytti viime vuonna masennus-, psykoosi-, neuroosi- ja unilääkkeitä. Lasten ja nuorten psyykenlääkkeiden käyttö on kolminkertaistunut 2000-luvulla. 15–24-vuotiaista suomalaisnuorista yli 50 000 sai viime vuonna jotakin psyyken toimintaa säätelevää lääkettä, Halmetoja muistuttaa.
Suomalaiset ovat Halmetojan mukaan myös pääosin korkeasti koulutettuja, joten kiinnostusta ravintotieiden tutkiskeluun riittää.
Suomalaiset raaka-aineet kiinnostavat
Trendikartalla nousevia tähtiä ovat Halmetojan mukaan pakurikääpä, lääkinnällisten sienten viljely sekä villivihannekset. Wild food -trendi on maailmanlaajuisesti kovassa nosteessa, maailman parhaaksi ravintolaksi parina vuonna peräkkäin valitun tanskalaisen Noman näyttäessä mallia.
Isoimpina trendeinä sekä nousevina ilmiöinä näkyvät Euroopassa eksoottiset superruoat, kuten baobab, moringa ja sancha inchi -öljy. Sanca Inchi -öljy sisältää eniten omega-3 -rasvahappoja kaikista kasviöljyistä.
Halmetoja uskoo, että tulevaisuudessa kotimaisten rohdoskasvien suosio tulee kasvamaan edelleen.
– Se on aika hauskaa, että tavallaan ikivanhoja totuuksia pitää nostaa uudelleen julki, että ne ymmärrettäisiin. Esimerkiksi pakurikääpää on käytetty monipuolisesti rohtona jo tuhansia vuosia, Halmetoja muistuttaa.
Petra Kiiski/MTV3
Uusimmat
-
19:21
Sanna Marin tapasi Obaman
-
19:15
Myräkkä veti suomalaisten suupielet epäuskoiseen hymyyn – katso pyrypäivän tunnelmat
-
19:02
Kolmiodraama-sarjan Joonatan ja Mirella ilkeilevät toisilleen uuden kumppaniehdokkaan seurassa – näin Aki reagoi
-
19:00
Satu Mäkelä-Nummela murjaisi urakkansa jälkeen: "Lämpöisen puolella"
-
18:57
Tänne lumipyry yltää seuraavaksi
-
18:49
Näin Pikkuleijonat yritetään pitää pois puhelimilta – "Pojat innostuvat"
-
18:45
Syyhyn ja kahden seksitaudin tartuntamäärät kasvaneet Suomessa – miksi hoitoon hakeutuminen voi viivästyä?
-
18:44
Stubb Ruotsissa: "Olen varma siitä, että Ukrainan kohdalla löydämme yhteisen sävelen"
-
18:40
Ministeri Juuso ei nauti SDP:n eikä keskustan luottamusta
-
18:36
Teeripaistia havitellut metsästäjä ampui vahingossa rauhoitetun palokärjen
-
18:20
Historia havisee: Ferrari ottaa käyttöön "odottamattomat värit"
-
18:15
Ruotsin pääministeriltä paljastus Stubbista Ukrainan sodan alusta: "Alexander vakuutti minut"
-
18:03
Ministeri Juuso joutui grilliin sairaaloiden "alasajosta", Purra: Oppositio koulukiusaa – näin keskustelu eteni
-
18:01
Tässä on Paris Hiltonin London-tytär
-
17:57
50 onnettomuutta huonossa säässä yksin Lounais-Suomessa, edessä on jäinen yö – MTV seuraa
-
17:41
Olli Määttä NHL:stä mukaan Leijoniin – "Kova vahvistus puolustuspäähän"
-
17:37
Katsokaa, millaista joukkuetta Tre Kronor kasaa – Ruotsi julkisti tuoreimmat NHL-vahvistukset
-
17:31
"Ei näille säille voi kuin nauraa": Näin Pekka Pouta reagoi nyt kenties legendaarisimpaan säälähetykseensä
-
17:18
Hyundailta Esapekka Lappia koskeva yllätys
-
17:15
Viimeiset hetket laittaa vappusima tekeytymään – nappaa ohje täältä
-
Lataa lisää