Ruokailmiöstä paisui megatrendi – Suomi on maailman huipulla!

Ravintoguru Jaakko Halmetojan mukaan suomalaiset hakevat hyvää oloa pillereiden sijaan nyt luonnonmukaisemmista vaihtoehdoista ja erityisesti superruoista.

Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan mukaan Suomi on tällä hetkellä superfood-ilmiön kärjessä – ainakin jos Google Trends -kaavioihin on uskominen. Trendikaavion perusteella sanaa superfood haetaan nimittäin maailman kaupungeista eniten Helsingissä ja maista Suomessa.

– Olen tätä trendin kehittymistä nyt jo nelisen vuotta seurannut ja nyt on selkeästi havaittavissa tietynlainen kliimaksi. Jo vuosi sitten oltiin aika korkealla, mutta nyt ollaan ihan huipulla, Halmetoja toteaa.

Suomessa ollaan Halmetojan mukaan hypätty ikäänkuin yhden oktaavin yli. Superfoodeihin ollaan siirrytty jo ennen, kuin luomuruosta on ehtinyt tulla megatrendiä.

Syyt suureen superfood-ilmiöön piilevät Halmetojan mukaan ihmisten hyvinvoinnissa. Koska Suomessa voidaan edelleen huonosti sekä fyysisesti että henkisesti, ovat ihmiset lähteneet hakemaan uudenlaisia ratkaisuja luonnonmukaisemmista vaihtoehdoista.

– Kelan lääkekorvaustilaston mukaan 1 067 964 suomalaista käytti viime vuonna masennus-, psykoosi-, neuroosi- ja unilääkkeitä. Lasten ja nuorten psyykenlääkkeiden käyttö on kolminkertaistunut 2000-luvulla. 15–24-vuotiaista suomalaisnuorista yli 50 000 sai viime vuonna jotakin psyyken toimintaa säätelevää lääkettä, Halmetoja muistuttaa.

Suomalaiset ovat Halmetojan mukaan myös pääosin korkeasti koulutettuja, joten kiinnostusta ravintotieiden tutkiskeluun riittää.

Suomalaiset raaka-aineet kiinnostavat

Trendikartalla nousevia tähtiä ovat Halmetojan mukaan pakurikääpä, lääkinnällisten sienten viljely sekä villivihannekset. Wild food -trendi on maailmanlaajuisesti kovassa nosteessa, maailman parhaaksi ravintolaksi parina vuonna peräkkäin valitun tanskalaisen Noman näyttäessä mallia.

Isoimpina trendeinä sekä nousevina ilmiöinä näkyvät Euroopassa eksoottiset superruoat, kuten baobab, moringa ja sancha inchi -öljy. Sanca Inchi -öljy sisältää eniten omega-3 -rasvahappoja kaikista kasviöljyistä.

Halmetoja uskoo, että tulevaisuudessa kotimaisten rohdoskasvien suosio tulee kasvamaan edelleen.

– Se on aika hauskaa, että tavallaan ikivanhoja totuuksia pitää nostaa uudelleen julki, että ne ymmärrettäisiin. Esimerkiksi pakurikääpää on käytetty monipuolisesti rohtona jo tuhansia vuosia, Halmetoja muistuttaa.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja