Mainos

Ruoka haukkaa ison palan ilmastonmuutoksesta

Vaikka ilmastonmuutos saattaa tuntua kaukaiselta näissä paukkupakkasissa, on kuluttajalla siihen suora yhteys suunsa kautta.

Ruuan tuottaminen aiheuttaa yli puolet vesien rehevöitymisestä ja 15 prosenttia ilmastonmuutoksesta, selviää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) selvityksestä.

Suomalaisen kuluttajan ruuan ympäristövaikutuksista 60 prosenttia kohdistuu kotimaahan. Tästä suurimman vastuun kantaa maatalous. Loput 40 prosenttia ympäristövaikutuksista kohdistuu tuontimaihin. Tästä osuudesta vastaavat ruuan tuojat eli elintarviketeollisuus ja kauppa.

Kotimaan osalta tärkeimmässä asemassa ovat viljelijät ja karjankasvattajat, joiden pitäisi tietää, miten oma toiminta vaikuttaa esimerkiksi vesistöihin.

Kauppa kaipaa läpinäkyvyyttä

Tilakohtaista läpinäkyvyyttä kaipaa myös kaupan ala, joka virittelee koko elintarvikeketjun kattavaa laatuseurantaa. Tavoitteena olisi tieto siitä, missä ja millaisissa oloissa ruoka on kasvatettu.

- Hyvä jäljitettävyys helpottaisi kuluttajaa, jolla näin olisi tietoa ja myöskin mahdollisuus vaikuttaa, Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Osmo Laine sanoo.

"Ympäristötukia lisättävä maatiloille"

Läpinäkyvyys ja ympäristön pienempi kuormittavuus ei kuitenkaan tule ilmaiseksi. Useilla maatiloilla leipä on kapea jo valmiiksi, joten raha on merkittävä motivoija. Ympäristötuet pitäisi siis kohdistaa sinne, missä kuormitusta todella vähennetään.

- Ei viljelijän työ voi olla ilmaista. Kyllä hänen pitää saada korvaus siitä, että pitää alkuperäajatuksen ja laatutiedon mukana toiminnassaan, muistuttaa MTT:n professori Sirpa Kurppa.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.