Mainos

Ruoho vihreämpää naapuripihalla?

Aina oma piha ei vastaa haaveita, mutta pienillä kikoilla tilanne korjautuu.

Liian piskuinen, paisteinen tai kivinen piha voi pienellä vaivalla sukeutua unelmien puutarhaksi.

Aavikon kukkia

Joskus turhan kallioinen piha ärsyttää, mutta onneksi jylhillä puitteilla siunatun puutarhan ei tarvitse näyttää tylsältä. Esimerkiksi kivinen tulisija täydentää karunkauniin pihan tunnelmaa. Kovaa ympäristöä voi myös pehmentää sinne sopivilla kasveilla. Hanki kallioisiin oloihin soveltuva upea akileija, kurjenpolvi, kurjenmiekka tai kaunosilmä. Myös koristeruoho ajaa pehmentäjän roolin.

Päivänpaiste on ihanaa, mutta toisille pihamaille sitä riittää kasvien tarpeisiin liikaakin. Ongelman ratkaisee aurinkokatos, joka pysäyttää auringon poltteen ja UV-säteet, mutta ei tarpeellista valontuloa. Mehikasvit sopivat myös loistavasti auringonpaisteiselle pihamaalle. Kuumissa oloissa menestyvät pihankaunistajat eivät tarvitse paljoa vettä ja nauttivat ylenmääräisestä auringonotosta.

Pienestä kaunista

Toisilla puutarhan virkaa toimittaa parveke tai katto. Tällainen piha koristellaan vaakalinjan sijaan ylös- ja ulospäin suuntautuvilla kasveilla. Parvekkeen seinää voi käyttää pienten ja värikkäiden yrttipurnukoiden kotina. Syvyysvaikutelma seinään syntyy erikokoisista purkeista ja laatikoista. Kattopihan kruunaat suojaamalla sen suurella ja painavapohjaisella aurinkovarjolla. Parvekkeella varjon korvaa hienosti katonrajaan asetettu säleikkö, jolla villiviini tai köynnöstävä tatar muodostavat viilentävän suojan.

Jos tilan vähyys estää illanistujaisten tai juhlien järjestämisen, on tähänkin pulmaan ratkaisu. Kun tila ei riitä suurelle pihapöydälle, sen voi korvata pienillä takorauta- tai koripöydillä ja tuoleilla. Vaalealla puuvillalla peitettyinä kalusteet muodostavat juhlavan kokonaisuuden.

Hiekkalaatikon uudet kasvatit

Aikoinaan lapsille tarkoitettu piha voi taaperoiän mentyä olla rasite. Turhaksi käyneestä hiekkalaatikosta tai leikkialtaasta saa kuitenkin iloa kukka-alan täydentäjänä. Leikkiallas nostetaan puiden tai tiilten päälle ja sen pohjaan tehdään reikiä valumista varten. Laatikko tai allas täytetään mullalla ja siihen istutetaan pintajuurellisia kasveja, jotka sopivat pihan muihin oloihin.

Naapurin tai ohikulkijoiden katseilta suojaan haluavan pikaratkaisu ovat suuret ruukkukasvit. Toinen nopea keino ovat vierekkäin asetellut tikkaat, joille näkösuojaksi sopivat rönsyilevät päivänsini tai kärsimyskukka. Pitkän tähtäimen tirkistelynestäjiksi kelpaavat kasvit ovat mielellään myös nopeakasvuisia. Tällaisia ovat esimerkiksi Leylandin sypressi tai kirsikkalaakeri, jotka kasvavat yhdessä kaudessa jopa yli metrin korkuisiksi.

Ja se tyypillisin ongelmahan on, että ruoho on aina vihreämpää naapurin puolella. Nurmikon puutetta tai sen ylikasvua voi korvata hankkimalla pihalleen kauniin kalalammikon tai suihkulähteen, joka vie huomion epäkohdalta.

MTV3/www.hgtv.ca

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.