Mainos

Ruoan hinta nousee vuodenvaihteessa

Peruselintarvikkeiden eli muun muassa leivän, maidon ja lihan ostamiseen kuluu rahaa vuoden vaihteesta lähtien yhä enemmän.

Ruuan hinta nousee tammikuun alussa. Korotuspaineet kohdistuvat etenkin leipään sekä maito- ja lihatuotteisiin. Arviot siitä, kuinka paljon hinnat nousevat vaihtelevat tuotteittain kolmesta kymmeneen prosenttiin.

- Kyllä se (ruoan hinta) nousee. Mutta ainoastaan sen verran mitä kustannukset ylittävät kaupan tuottavuuden, arvioi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine.

Aihe on kuitenkin arka, sillä neuvottelut ovat kesken. Ruoan hinnan noususta eivät kaupan keskustoimijat S-ryhmä, Kesko tai Tradeka halua huudella.

Vantaalainen kauppias sanoo suoraan että ruisleivän hinta voi nousta viisi prosenttia, maitolitran tuplaten.

- Siellä voi olla jotain maitotaloustuotteita tai sellaisia, joissa voidaan päästä lähelle kymmentäkin prosenttia. Muutamasta prosentista aina kymmeneen prosenttiin, en osaa sanoa mikä kokonaisvaikutus on, sanoo Citymarket Jumbon toimitusjohtaja Matti Himberg.

Todennäköisesti kuluttajan ruokakassi maksaa ensi vuonna hieman alle viisi prosenttia enemmän kuin nyt.

Raaka-ainekustannus on vain osa hintalappua. Mutta nyt on etenkin viljan hinta maailmalla niin huimassa nousussa, että se vaikuttaa jo meilläkin. Suomessa on kuitenkin viime vuosina totuttu siihen, että ruokaan ei tuloista mene kuin reilu kymmenes.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.