Mainos

Runsaasti kalsiumia syövät elävät pidempään

Sen lisäksi että kalsium lujittaa luita, sitä runsaasti ravinnosta saavat miehet saattavat myös elää muita pidempään, vihjaa tuore ruotsalaistutkimus.

Tutkimukseen osallistui 23 000 ruotsalaista, 45–79 -vuotiasta miestä, jotka eivät käyttäneet ravintolisiä. Miehiä seurattiin yhdeksän vuotta, tänä aikana heistä kuoli 2 400.

Kun tutkijat vertasivat miesten kuolleisuutta kalsiumin saantiin, päivittäin keskimäärin 2 000 milligrammaa kalsiumia saavista kuoli noin neljänneksen harvempi kuin miehistä, joiden saanti jäi vajaaseen tuhanteen milligrammaan. Kalsium ei liittynyt sydän- ja verisuonitaudeista eikä syövistä johtuviin kuolemiin, kun niitä tarkasteltiin erikseen.

Tutkittu määrä reilusti suomalaissuosituksia korkeampi

Suomessa pidetään sopivana 800–900 milligramman päiväannosta kalsiumia. Ruotsalaisten tulos viittaa siihen, että tätä huomattavasti suuremmasta saannista voi olla lisähyötyä.

Kalsiumin parhaita lähteitä ovat maitovalmisteet. Myös ruotoineen syötävät pikkukalat sisältävät runsaasti kalsiumia. Kasvikunnan tuotteista hyvin imeytyvää kalsiumia on muun muassa tofussa ja lehtikaalissa. Suomalaiset saavat kalsiumin enimmäkseen maidosta ja maitovalmisteista.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Epidemiology -lehti. Siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Lähde: Ruokatieto

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.