Runoilla läpi, viinillä ei

Tommy Tabermann (sd, Uusimaa) ponnisti runoilla päättäjäksi, mutta Petri Viglione (rkp, Helsinki) ei päässyt viinin voimalla eduskuntaan. Frederik ja pikku-G eivät saaneet vetoapua laulajan roolistaan.

MTV3:n Uutiset seurasi kuuden julkkisehdokkaan viime hetken kampanjointia vaaliviikonloppuna. Vain yhtä, Tommy Tabermannia, julkisuus auttoi pääsemään eduskuntaan.

Tommy Tabermann (SDP, Uusimaa) ei itse asiassa pidä joutumisestaan julkkiskategoriaan. Runoilija, joka kutsuu itseään rakkauden lähettilääksi, oli joka tapauksessa mukana tosissaan ja uskoi ennen vaalipäivää saavansa tarvittavat 5000 ääntä.

Hyvin Tabermann veikkasi, sillä hän sai lopulta 4792 ääntä.

Eduskunnassa Tabermann aikoo olla rakkauden lähettiläs.

Vaalikaranteeni vei miehen tv:n Uutisvuodosta ja hänen runonsa Valion maitopurkeista, mutta pyydettiinpä miestä myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Miksi hän kieltäytyi, sen kuulet Netti-tv:n uutisestamme, johon on linkki ohessa.

Vapaa viini ei vakuuttanut äänestäjiä

Petri Viglione (rkp, Helsinki) kampanjoi saadakseen viinin ruokakauppoihin ja murtaakseen Alkon monopolin. Viglionen yritys tuö Suomeen italialaisia viinejä.

Tämä ei kuitenkaan tehonnut äänestäjiin: sekä Suomen että Italian kansalainenViglione sai vain 328 ääntä.

Laulut eivät tehonneet

Laulaja Pikku-G:nä tunnetuksi tullut Henri Vähäkainu (kesk) yritti eduskuntaan ensimmäistä kertaa. Vähäkainu kampanjoi vielä vaalisunnuntain vastaisena yönä Helsingin keskustassa jakamalla taksia jonottaville hanskoja, pipoja ja kaulahuiveja.

Taksijono oli valittu kampanjakohteeksi, koska taksi on monelle uusimaalaiselle nuorelle aikuiselle ainoa keino palata kotiin juhlimasta Helsingistä sunnuntain vastaisena yönä klo 4.

Taksijonoista ei kuitenkaan löytynyt tarpeeksi uusimaalaisia äänestäjiä: Vähäkainu sai 686 ääntä.

Myöskään Ilkka "Frederik" Sysimetsä (psi) viime hetken vaalityö räntäsateessa tai vanhat laulut eivät tehonneet äänestäjiin: Frederikin 1207 ääntä eivät avanneet eduskunnan ovia Helsingissä.

Rasistiksikin leimautunut kansanedustajaehdokas pelkäsi etukäteen, että kapakoiden vakiasiakkaat jättävät tulematta uurnille. Hän kalasteli Tony Halmeen ääniä.

Minibudjetilla tehtiin melkein historiaa

Somaliassa syntynyt kätilö Zahra Abdulla(vihr, Helsinki) uskoi vakaasti läpimenoonsa, sillä hän oli saanut paljon palautetta kantasuomalaisilta, jotka aikoivat äänestää häntä. Abdulla on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Abdulla jäi kuitenkin lopulta vihreiden toiselle varasijalle, Jukka Relanderin jälkeen. Abdullan äänimäärä oli 4174. Vaali-illan aikana puolueen puheenjohtaja Tarja Cronberg ehti jo onnitella Abdullaa läpimenosta.

Jos Abdulla olisi päässyt eduskuntaan, hän olisi tehnyt historiaa kahdella tavalla: Hän olisi ollut ensimmäinen somalialaissyntyinen kansanedustaja Suomessa ja hän olisi päässyt eduskuntaan todella pienellä eli 1500 euron budjetilla. Vertailun vuoksi mainittakoon, että eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä päässyt Paula Sihto (kesk) kulutti läpimenoonsa yli 100 000 euroa.

Lignellin lapseperheen arki ei muutu

Musiikin monitoiminainen Raakel Lignell (Kok, Uusimaa) oli ehdolla ensimmäistä kertaa eduskuntaan. Hän on jo Sipoon kunnanvaltuutettu.

Vakavasta auto-onnettomuudesta toipuneen aviomiehen Nicke Lignellinkään kannustus viime hetkellä ei riittänyt, sillä Raakel Lignell sai 2001 ääntä, joka ei riittänyt huolimatta saman vaalipiirin äänimagneetin eli Sauli Niinistön vetoavusta kaikille saman listan kokoomuslaisille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat