Mainos

Runoilija sai sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Kirjoittajan mukaan hänen tavoitteenaan oli vain "saada vallanpitäjien silmät auki tajuamaan, kuinka järjetöntä politiikkaa he ovat harjoittaneet tukemalla monikulttuurisuutta".

Etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä solvanneen runokirjan kirjoittaja on tuomittu sakkoihin Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeus katsoi miehen syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Helsinkiläismiehen kirjoittamassa kirjassa esitetään runomuodossa muun muassa juutalaisia, muslimeja, turvapaikanhakijoita sekä romaneita koskevia kirjoituksia. Oikeus piti osaa näistä uhkaavina ja solvaavina ja katsoi kirjan olevan rasistista propagandaa.

Omakustanteena tehty kirja julkaistiin vuonna 2005.

Oikeus katsoi, että vaikka runomuotoon puetut ilmaisut olisikin osaksi tarkoitettu satiiriksi, on kirjassa kohdistettu törkeitä lausumia eri ryhmiin ja erityisesti juutalaisiin, joiden joukkotuhoon kirjoituksissa suhtauduttiin myötämielisesti.

Tuomitun oman näkemyksen mukaan hän ei ylittänyt sananvapauden rajoja tai syyllistynyt laittomuuksiin. Hän kertoi, että tarkoituksena oli vain "saada vallanpitäjien silmät auki tajuamaan, kuinka järjetöntä politiikkaa he ovat harjoittaneet tukemalla monikulttuurisuutta".

Kopioita kirjasta on lähetetty muun muassa edellisten presidentin- ja eduskuntavaalien ehdokkaille sekä vähemmistövaltuutetun toimistoon.

Oikeuden mukaan rasististen kirjoitusten julkaisemista ja levittämistä ei voi perustella sananvapaudella.

Kirjoja on painettu 200 kappaletta, joista kirjoittaja on jakanut yleisön keskuuteen parikymmentä. Käräjäoikeus katsoi, että kirjan painosmäärä ja levittäminen kertovat kirjoittajan pyrkimyksestä saada myös muut ihmiset halveksumaan kirjassa mainittuja ryhmiä.

500 euron sakkojen lisäksi oikeus määräsi takavarikoitavaksi kaikki kirjan jäljellä olevat kappaleet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.