Runeberg-palkinto Taivassalolle

Kirjailija Hannele Mikaela Taivassalo on saanut Runeberg-palkinnon romaanistaan Fem knivar hade Andrej Krapl. 10 000 euron palkinto luovutettiin Taivassalolle perinteisesti Runebergin päivänä Porvoossa.

Palkintoraati kuvailee Taivassalon romaania "realismille ja psykologisen uskottavuuden vaatimuksille iloiset hyvästit huiskuttavaksi nuoren naisen odysseiaksi".

- Kun aloin kirjoittaa, minulla oli muutama asia mielessäni, kertoo Taivassalo.

- Ensinnäkin hyvin nuori nainen. Hänen hahmonsa oli ollut ajatuksissani jo jonkin aikaa. Lisäksi tiesin, että tarinaan liittyy muutama veitsi. Sitä en kyllä tiennyt miksi. Ja sitten oli kuva ympäristöstä, pienestä maalaiskylästä mutaisine teineen.

Kirjan teemoiksi nousivat halu ja kaipaus, lähtö ja mahdollinen tai mahdoton paluu.

- Teemat olivat jotenkin alusta asti olemassa, jo tämän keskeisen hahmon sisällä. Ulos, irti ja pois! Mutta kenties takaisinkin. Tärkeät tyyli ja rakenne seurasivat kuin luonnostaan.

Valojen ja varjojen valtakunta

Palkintoraadin mielestä teos tuo kirjallisuuteemme tuulahduksen myyttisestä valojen ja varjojen valtakunnasta.

- Sankari - tässä tapauksessa sankaritar, teini-ikäinen Alisa - jättää tutun lapsuusympäristön aloittaakseen vaelluksensa kohti tuntematonta ja törmätäkseen matkallaan lukuisiin koetinkiviin aina rakkauden koetuksesta pahan kasvoihin.

Myytin mitat täyttyvät raadin mielestä niin ikään romaanin puhtaaksiviljellyssä kerronnassa.

- Vahvoista symbolisista latauksistaan ja metakirjallisista silmäniskuistaan huolimatta kerronta on tinkimättömän käsin kosketeltavaa.

Raadin mielestä todellisuus näyttäytyy romaanissa samaan aikaan sekä absurdina että kohtalokkaana.

- Juureni ovat absurdistisessa ja surrealistisessa taide- ja elämännäkemyksessä, Taivassalo toteaa.

Ennen tätä ensimmäistä romaaniaan vuonna 1974 Kruunupyyssä syntynyt Taivassalo on kirjoittanut novelleja ja lastenkirjan. Juuri nyt on tekeillä seuraava romaani ja sen ohessa radiokuunnelma.

- Minulle sopii tällainen 'monikirjoittaminen', asiat inspiroivat toisiaan.

Ruotsinkielinen palkittu kuudesti

Palkintoraatiin kuuluivat kirjailija Hannu Niklander, lehtipäällikkö Henrik Othman sekä suomentaja Hannimari Heino.

Muut ehdokkaat olivat Eeva-Kaarina Aronen romaanilla Hän joka näkee, Vesa Haapala runokokoelmalla Vantaa, Jari Järvelä romaanilla Romeo ja Julia, Anneli Kanto romaanilla Piru, kreivi, noita ja näyttelijä, Peter Mickwitz runokokoelmalla Där bara diset återstår av paradiset, Irja Sinivaara novellikokoelmalla Naisten viikko ja Kristiina Wallin runokokoelmalla Murtuneista luista.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan ja Porvoon kaupungin perustama. Hannele Mikaela Taivassalo on 22. palkittu ja kuudes ruotsiksi kirjoittava voittaja.

Viime vuonna palkinnon sai Sanna Ravi romaanista Ansari.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat