Mainos

Rumsfeldilla siteitä P-Korean ydintekniikkakauppoihin

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld on ollut mukana hyväksymässä kahden ydinreaktorin myyntiä Pohjois-Korealle. Perjantaisen brittilehti Guardianin mukaan Rumsfeld istui kolme vuotta sitten ABB-yhtiön hallituksessa ja tuolloin yhtiö päätti reaktoreiden myynnistä Pohjois-Korealle.

Rumsfeld on yhdessä presidentti George W. Bushin kanssa luokitellut Pohjois-Korean "pahan akselin" maaksi, jonka uudelleen käynnistetty ydinohjelma uhkaa Yhdysvaltoja. Z ürichissä päämajaansa pitävän ABB:n tekemä kauppa oli arvoltaan noin 200 miljoonaa dollaria ja yhtiö toimitti reaktorin tärkeimmät komponentit. Rumsfeld oli yhtiön hallituksessa vuosina 1990-2001 ja tienasi tehtävästään 190 000 dollaria vuodessa. Hän erosi tehtävästä, kun hänestä tuli ministeri Bushin hallitukseen.

Lehden mukaan Rumsfeldin kanslia kommentoi tilannetta sanomalla, että ministeri "ei muista, että kauppaa olisi käsitelty hallituksessa". Amerikkalaisen Newsweek-aikakauslehden mukaan puolustusministeriön tiedottaja Victoria Clarke kommentoi sanomalla, että "asiasta ei äänestetty". ABB:n edustajan mukaan kaupasta tiedotettiin yhtiön hallituksen jäsenille.

Reaktorikauppa oli osa presidentti Bill Clintonin ohjelmaa, jonka avulla yritettiin saada Pohjois-Korean hallinto suhtautumaan myönteisemmin länsimaihin. Pian presidentiksi tultuaan Bush kuitenkin hylkäsi Clintonin neuvottelutaktiikan ja ilmoitti, että Yhdysvallat ei luota Pohjois-Koreaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.