Mainos

Rumsfeld yllätysvierailulla Irakissa

Yhdysvaltain puolustusministeri keskusteli Irakin johdon kanssa muun muassa siitä, kuinka nopeasti Irakin turvallisuusjoukot voisivat ottaa täyden vastuun maan turvallisuudesta.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld neuvotteli päivällä Bagdadissa Irakin johtajien kanssa maan turvallisuusjoukkojen vahvistamisesta. Yllätysvierailulle Irakiin saapunut Rumsfeld tapasi muiden muassa Irakin pääministerin Ibrahim Jaafarin ja Yhdysvaltain Irakissa olevia komentajia.

- Kävimme perinpohjaisen keskustelun siitä, miten Irakin turvallisuusjoukkojen luominen on edistynyt ja miten nopeasti ne voivat ottaa täyden vastuun Irakin turvallisuudesta, hän sanoi neuvoteltuaan Jaafarin kanssa.

Jaafarin mukaan turvallisuusjoukkojen vahvistuminen johtaa ajan myötä kansainvälisten joukkojen vähentämiseen. Vastaperustetun amerikkalais-irakilaisen turvallisuuskomitean irakilaispuheenjohtaja Muwaffaq Rubaie arveli puolestaan, että irakilaiset turvallisuusjoukot voisivat ottaa vastatakseen kymmenen irakilaiskaupungin turvallisuudesta joulukuun puoliväliin mennessä. Irakissa on määrä pitää parlamenttivaalit 15. joulukuuta.

- Vaaleihin mennessä toivomme, että vastuu kymmenestä suuresta kaupungista on siirretty (irakilaisjoukoille), Rubaie laskeskeli.

Rumsfeld ei kuitenkaan halunnut esittää mitään arvioita siitä, milloin Irakin omat joukot voisivat korvata ulkomaiset sotilaat. Amerikkalaisjoukkojen komentaja, kenraali George Casey sen sijaan arvioi, että amerikkalaisjoukkoja voidaan supistaa tuntuvastikin jo ensi vuonna.

- Uskon, että mikäli poliittinen prosessi etenee myönteisesti ja jos Irakin turvallisuusjoukot jatkavat kehitystään kuten tähän saakka, pystymme tekemään melko merkittäviä vähennyksiä vaalien jälkeen - ensi vuoden keväällä ja kesällä, Casey sanoi.

Rumsfeld korosti myös Irakin johtajille perustuslakiprosessin etenemisen tärkeyttä.

- Emme halua viivästyksiä. Nyt on aika edetä asiassa, Rumsfeld sanoi.

Perustuslakiluonnoksen on määrä valmistua elokuun 15. päivään mennessä, ja laista on suunniteltu kansanäänestystä lokakuulle. Lakia valmistelevan komitean puheenjohtajan Humam Hamoudin mukaan komitea päättää ensi maanantaina, lykätäänkö perustuslain valmistumisaikataulua puolella vuodella vai ei. Jos lykkäämiseen päädytään, myös kansanäänestys ja uudet parlamenttivaalit siirtyvät ensi vuoden puolelle.

(MTV3-DPA-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.