Mainos

Rumsfeld vierailee Bagdadissa

Yhdysvaltain puolustusministeri on parhaillaan Bagdadissa. Hän tutustuu sodanjälkeiseen tilanteeseen Irakissa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld on saapunut Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin. Hän oli aamulla matkustanut Kuwaitista maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Basraan Etelä-Irakiin.

Rumsfeld aikoo vierailunsa aikana tutustua Irakin sodanjälkeiseen tilanteeseen ja kiittää taisteluun osallistuneita liittouman joukkoja.

Bagdadissa Rumsfeld vieraili muun muassa entisessä Saddam Husseinin palatsissa, joka nyt toimii liittoutuneiden joukkojen päämajana. Myöhemmin hän tapaa Irakin väliaikaishallinnon johtoon nimitetyn entisen kenraalin, Jay Garnerin.

- Olennaista on, että suuri joukko ihmisiä (...) on vapautettu, Rumsfeld sanoi toimittajille Basran lentokentällä. Hän myös kutsui Irakin sotaa "merkittäväksi sotilaalliseksi voitoksi .

Rumsfeld on korkea-arvoisin Yhdysvaltain viranomainen, joka on vieraillut Irakissa sitten Saddamin Husseinin hallinnon kukistumisen. Rumsfeld kävi Irakissa viimeksi 1980-luvulla, jolloin hän neuvotteli Saddamin ja muiden irakilaisviranomaisten kanssa muun muassa naapurimaan Iranin tilanteesta. Tuolloin Irak oli Yhdysvaltain liittolainen siitä huolimatta, että Irakin tiedettiin käyttävän kemiallisia aseita sodassa Irania vastaan.

Yhdysvallat tulitti mielenosoittajia jälleen

Haavoittunut mies Fallujassa.

Ainakin kolme ihmistä on saanut surmansa ja useita haavoittunut amerikkalaisjoukkojen tulitettua mieltään osoittaneita ihmistä Fallujan kaupungissa Irakissa tänään. Paikallisen lääkärin mukaan kahden haavoittuneen tila on kriittinen.

Silminnäkijöiden mukaan sotilaat avasivat tulen sen jälkeen, kun heitä oli heitelty muun muassa kivillä. Mielenosoittajilla ei omien sanojensa mukaan ollut aseita.

Kyseessä on jo toinen välikohtaus Fallujassa. Maanantaina amerikkalaisjoukkojen kerrottiin ampuneen kaupungissa 13 mielenosoittajaa. Sotilaiden mukaan he vastasivat mielenosoittajien joukosta tulleeseen tulitukseen.

Eilinen mielenosoitus oli järjestetty maanantain välikohtauksen takia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 30.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.