Rumsfeld varoitti iskuista Nato-maiden kaupunkeihin

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld kehotti Nato-liittolaisiaan valmistautumaan terrori-iskuihin, joita saatetaan tehdä niiden suurkaupunkeihin. Rumsfeld puhui Naton puolustusministerien kokouksessa Brysselissä tänään.

Naton pääsihteeri George Robertson kertoi Nato-maiden sopineen puolustussuunnittelunsa sopeuttamisesta uuteen tilanteeseen niin, että Nato-maiden joukoista yhä suurempaa osaa voidaan käyttää Nato-alueen ulkopuolella.

Rumsfeld sanoi kokouksessa, että syyskuun 11. päivän iskut World Trade Centerin tornitaloihin ja Yhdysvaltain puolustusministeriöön saattoivat olla esimakua sitä, mitä on tulossa, ellei väestöä valmistauduta puolustamaan.

Rumsfeld puolusti Yhdysvaltain kansallista ohjuspuolustushanketta huolimatta Venäjän vastustuksesta ja Euroopassa heränneestä huolestuneisuudesta. Hän jatkoi, että Naton on käytettävä enemmän varoja asevoimiin ja kehitettävä puolustautumista "epäsymmetrisiä uhkia" vastaan.

-Terroristit ja heitä suojelevat valtiot ovat osoittaneet kekseliäisyytensä ja julman piittaamattomuutensa ihmiselämästä, Rumsfeld sanoi. Hän ei maininnut mitään maita nimeltä, mutta sanoi terrorismia tukevien maiden luettelon "menevän merkittävästi päällekkäin" ydinaseita sekä kemiallisia ja biologisia aseita kehittelevien maiden luettelon kanssa.

Naton pääsihteeri George Robertson sanoi kokouksessa, että turvallisuusympäristömme näyttää nyt paljon aiempaa synkemmältä. Robertson kehotti Nato-maita sopeuttamaan asevoimansa uuteen tilanteeseen, vaikka se vaatisi lisävaroja. Virkamiesten mukaan asevoimien on tehostettava tiedustelutoimintaansa ja tiedustelutietojen vaihtoa sekä panostettava joukkotuhoaseiden leviämisen estämiseen.

Myöhemmin tiedotustilaisuudessa Robertson kertoi, että aiempaa suurempi osa Nato-maiden joukoista voidaan lähettää operaatioihin Nato-maiden ulkopuolelle. Rumsfeld kertoi Nato-liittolaisilleen, että Yhdysvallat vetäytyi ohjustorjuntaa rajoittavasta ABM-sopimuksesta, koska Yhdysvallat haluaa nopeuttaa koeohjelmaansa.

Venäjä saattaisi tukea uusia operaatioita

Brysselissä oli koolla myös 19 Nato-maan ja Venäjän yhteistyöneuvosto. Naton ulkoministerit julkistivat aiemmin joulukuussa suunnitelman Naton ja Venäjän suhteiden lähentämisestä. Tavoitteena on uusi neuvosto, jossa Venäjä voisi osallistua keskusteluun, suunnitteluun ja jopa päätöksentekoon joissakin asioissa.

Rumsfeld lupasi tukea suhteiden kehittämistä Venäjään, mutta tähdensi, että 19 Nato-maan on suojeltava oikeuttaan itsenäiseen päätöksentekoon. Suurin osa Nato-maista vastustaa Venäjän toivetta saada veto-oikeus Naton päätöksiin.

Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov sanoi Brysselissä toimittajille, että 20 maan neuvostossa voitaisiin käsitellä taistelua terrorismia vastaan, rauhanturvatoimintaa, joukkotuhoaseiden leviämisen estämistä ja kriisien ehkäisemistä. Ivanov jatkoi, ettei Venäjä ole kiinnostunut integroitumaan sotilaallisesti Natoon.

-Emme tarvitse sitä, Ivanov sanoi. Lopullinen päätös Venäjän ja Naton uudesta yhteistyöstä tehdään Naton kokouksessa Reykjavikissa ensi toukokuussa.

-Sen jälkeen Venäjän ja Naton yhteinen pysyvä neuvosto lopettaa olemassaolonsa, eikä enää ole turhaa puhetta eikä ajanhukkaa, kertoi uutistoimisto Itar-Tass Ivanovin sanoneen. Ivanov kertoi myös, että Venäjä saattaisi tukea kansainvälisiä terrorismin vastaisia toimia myös Afganistanin ulkopuolella, jos terrorismirakenteiden olemassaolosta esitetään painavia todisteita.

Rumsfeld ei viitannut kokouksessa terrorisminvastaisen taistelun ulottamiseen uusille alueille. Ivanov kehui maansa, Yhdysvaltain ja Britannian tiedusteluyhteistyön sujuneen hyvin terrorismin vastaisessa taistelussa.

Bosnian rauhanturvajoukkoa aiotaan pienentää

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld esitti Bosnian rauhanturvajoukkojen pienentämistä rahan säästämiseksi muihin tarkoituksiin. Rumsfeld ehdotti, että ennen ensi vuoden loppua perustettaisiin uudenlainen ja nykyistä pienempi joukko.

Rumsfeldin mielestä nykyistä 18 000 sotilaan Nato-johtoista rauhanturvajoukkoa Bosniassa voitaisiin pienentää 6000:lla sotilaalla.

Nato johtaa Balkanilla kaikkiaan kolmea vakauttamisoperaatiota. Bosniassa, Kosovossa ja Makedoniassa on yhteensä 600 000 sotilasta. Puolustusministerien kokouksen tehtävänä on pohtia, kuinka Balkanin joukkojen toimintaa tehostetaan ja ehkä pienennetään.

(STT-Reuters-AFP-AP-Itar-Tass)

Lue myös:

    Uusimmat