Mainos

Rumsfeld: Sotavankisopimukset eivät päde

Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan pidätettyjä al-Quaeda-järjestön tai Taleban-liikkeen jäseniä eivät suojele Geneven sotavankeja koskevat sopimukset.

-Heitä ei kohdella sotavankeina, koska he eivät ole sellaisia, vaan laittomina taistelijoina. Sikäli kun minä asian ymmärrän, laittomilla taistelijoilla ei ole mitään Geneven sopimusten antamia oikeuksia, Rumsfeld sanoi.

Ensimmäiset Afganistanissa vangeiksi otetut Taleban-järjestön ja al-Qaeda-verkoston jäsenet saapuivat myöhään illalla Guantanamon laivastotukikohtaan Kubaan, kertoi puolustusministeri Rumsfeld. Ensimmäisellä kuljetuslennolla oli mukana 20 pidätettyä. Rumsfeldin mukaan yhdelle vangille jouduttiin lennon aikana antamaan rauhoittavia lääkkeitä.

Jo vankikuljetuksen alku oli dramaattinen. Kandaharin lentokentällä Afganistanissa puhkesi tulitaistelu vain parisenkymmentä minuuttia sen jälkeen kun parinkymmenen Taleban- ja al-Qaeda-vangin ryhmä lähti kohti Guantanamon laivastotukikohtaa torstai-iltana. Silminnäkijöiden mukaan kenttää tulitettiin läheiseltä vuorelta automaattiaseilla. Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat vastasivat tuleen rynnäkkö- ja konekiväärein. Myös kaksi Cobra-taisteluhelikopteria nousi ilmaan välittömästi tulituksen alettua. Yhteenotto kesti puolisen tuntia. Yhdysvaltain armeijan mukaan sen sotilaita ei haavoittunut yhteenotossa.

-En sanoisi, että mikään sinänsä meni pieleen, Jotkut vain päättivät kokeilla puolustuslinjojemme pitävyyttä. Tämä on yksinkertaisesti melkoisen suuri alue puolustettavaksi, sanoi armeijan tiedottaja Frank Merriman CNN-uutiskanavalle perjantaina. Yhdysvallat ja sen afganistanilaisliittolaiset etsivät perjantaina ampujia, joita oli kymmenkunta.

Tiukat turvatoimet

Amerikkalaisjoukkojen edustajat eivät halunneet arvioida etukäteen, milloin vankien kuljetuskone saapuu Guantanamon laivastotukikohtaan. Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan vankien kuljettamisessa noudatetaan erittäin tiukkoja turvatoimia. Amerikkalaiset puolustuslähteet kertoivat, että vangit saatetaan huputtaa, kahlita tai huumata kuljetuksen ajaksi.

Ihmisoikeusjärjestöt huolissaan

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ilmaissut huolensa vankien kuljetusoloja koskevista tiedoista. Järjestö vaatii, että vankeja on kohdeltava kansainvälisiä määräyksiä kunnioittaen. Kansainvälinen Punainen Risti ilmoitti suunnittelevansa vierailuja Guantanamoon varmistaakseen, että vankeja kohdellaan hyvin. -Todennäköisesti vierailut alkavat ensi viikolla. Jos vankien kohtelussa ilmenee ongelmia, me tulemme keskustelemaan niistä Yhdysvaltain viranomaisten kanssa varmistaaksemme turvallisuuden ja taataksemme inhimillisen kohtelun, sanoi Antonella Notari Punaisen Ristin Geneven päämajasta uutistoimisto Reutersille.

Notarin mukaan Punaiselle ristille on luvattu esteetön pääsy Guantanamoon. Amerikkalaisilla on Afganistanissa vankeina ainakin 371 al-Qaedan ja Talebanin jäsentä. Afganistanin väliaikaishallinto aikoo luovuttaa kaikki kiinni saadut Talebanin ja al-Qaeda-verkoston jäsenet Yhdysvalloille, jos se pyytää, sanoi väliaikaishallituksen edustaja perjantaina.

Kaikki Talebanin johtavissa asemissa olleet henkilöt viedään hallituksen edustajan mukaan oikeuteen. Jos Yhdysvallat haluaa kuulustella joitakuita, heidät luovutetaan Yhdysvalloille, sanoi hallituksen edustaja.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.