Mainos

Rumsfeld saapui vierailulle Bagdadiin

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld kiirehtii Irakin perustuslakiprosessia. Perustuslakiluonnoksen on määrä valmistua ensi kuun puoliväliin mennessä.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld on neuvotellut Bagdadissa Irakin johtajien kanssa maan turvallisuusjoukkojen vahvistamisesta. Yllätysvierailulle Irakiin saapunut Rumsfeld tapasi muiden muassa Irakin pääministerin Ibrahim Jaafarin ja Yhdysvaltain Irakissa olevia komentajia.

- Kävimme perinpohjaisen keskustelun siitä, miten Irakin turvallisuusjoukkojen luominen on edistynyt ja miten nopeasti ne voivat ottaa täyden vastuun Irakin turvallisuudesta, hän sanoi neuvoteltuaan Jaafarin kanssa.

Jaafarin mukaan turvallisuusjoukkojen vahvistuminen johtaa ajan myötä kansainvälisten joukkojen vähentämiseen. Vastaperustetun amerikkalais-irakilaisen turvallisuuskomitean irakilaispuheenjohtaja Muwaffaq Rubaie arveli puolestaan, että irakilaiset turvallisuusjoukot voisivat ottaa vastatakseen kymmenen irakilaiskaupungin turvallisuudesta joulukuun puoliväliin mennessä. Irakissa on määrä pitää parlamenttivaalit 15. joulukuuta.

-Vaaleihin mennessä toivomme, että vastuu kymmenestä suuresta kaupungista on siirretty (irakilaisjoukoille), Rubaie laskeskeli.

Aikataulu vielä avoin

Rumsfeld ei kuitenkaan halunnut esittää mitään arvioita siitä, milloin Irakin omat joukot voisivat korvata ulkomaiset sotilaat.

-Siinä vaiheessa kun olemme valmiit. -- Ei sitä voi tietää. -- Elämä ei ole lineaarista eikä staattista, se on dynaamista, hän sanaili tavattuaan amerikkalaisjoukkojen komentajan kenraali George Caseyn kanssa.

Casey puolestaan arvioi, että amerikkalaisjoukkoja voidaan supistaa tuntuvastikin jo ensi vuonna, jos poliittinen prosessi Irakissa kehittyy myönteisesti. Jo matkalla Bagdadiin Rumsfeld korosti Irakin perustuslakiprosessin etenemisen tärkeyttä.

-Emme halua viivästyksiä. Nyt on aika edetä asiassa, Rumsfeld sanoi mukana oleville lehdistön edustajille.

Perustuslakiluonnoksen on määrä valmistua elokuun 15. päivään mennessä, ja laista on suunniteltu kansanäänestystä lokakuulle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.